Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Online σπάνια χειρόγραφα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης

Η πλουσιότερη ίσως συλλογή στον κόσμο σε βιβλία, χειρόγραφα και χάρτες από την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, την οποία μέχρι σήμερα κανείς μπορούσε να τη συμβουλευτεί μόνο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο.

Αν και τα χειρόγραφα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η περίφημη συλλογή των μύθων του Αισώπου, η οποία ανακαλύφθηκε στο Άγιο Όρος το 1844, ήταν εδώ και πολύ καιρό στη διάθεση των ερευνητών για απλή ανάγνωση στο εσωτερικό της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Με την κίνηση, όμως, αυτή, της προβολής ολόκληρης της συλλογής στο διαδίκτυο, όπως επισημαίνει ο επιμελητής, Σκοτ ΜακΚέντρικ, "δίνεται απλόχερα για πρώτη φορά η αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο".
Σύμφωνα με τον Σκοτ ΜακΚέντρικ, "το Λονδίνο είναι ένα πολύ ακριβό μέρος και δεν έχει κάθε ερευνητής τη δυνατότητα να έρθει μέχρι εδώ και να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μελετήσει τα κείμενα, ενώ τώρα ο καθένας από το δικό του γραφείο στο σπίτι του θα έχει πρόσβαση σε όλον αυτόν τον πλούτο".

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου του 1973, ενώ ένα χρόνο αργότερα το αρχείο της εμπλουτίστηκε με τις συλλογές του Εθνικού Κέντρου Βιβλιογραφίας και του Κέντρου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης. Από το 1982 έχει ενσωματωθεί με το Αρχείο της Ινδικής Βιβλιοθήκης και το Βρετανικό Ινστιτούτο Ηχογραφημένων Ήχων, και σήμερα μέσα στις αίθουσες της φιλοξενούνται χιλιάδες τόμοι από σπάνια ιστορικά βιβλία και χειρόγραφα από όλο τον κόσμο, με τεράστια λογοτεχνική και συλλεκτική αξία. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη λειτουργεί σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, από όπου και έχει προμηθευτεί μεγάλο μέρος των εκθεμάτων

http://www.bl.uk/manuscripts/Default.aspx
Τα χειρόγραφα διατίθενται δωρεάν στην παραπάνω ιστοσελίδα και σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές συλλογές που υπάρχουν εκτός Ελλάδος για τη μελέτη των περισσότερων από 2.000 ετών του ελληνικού πολιτισμού.

Πηγή:[ixorcosmos.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου