Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Θεραπευτικές μέθοδοι στην Αρχαία Ελλάδα

Στο Α' μέρος του επεισοδίου παρουσιάζονται μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν ευρέως, όπως η Δραματοθεραπεία, η Ύπνωση, το Ψυχόδραμα.
Η Δραματοθεραπεία χρησιμοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα της τέχνης, με σκοπό να βοηθήσει ένα άτομο να αναπτυχθεί προσωπικά, να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Επιπλέον, αποτελεί εργαλείο εκπαίδευσης, εργαλείο δημιουργικότητας, εργαλείο προετοιμασίας. Η Ύπνωση είναι η φυσική ικανότητα του ανθρώπου να στρέφει το ενδιαφέρον του προς τα μέσα, προς τον εσωτερικό του κόσμο, προς τις αναμνήσεις, τις σκέψεις, τα βιώματά του. Είναι, δηλαδή, μια εσωτερική αναζήτηση. Κατά το Ψυχόδραμα, οι άνθρωποι προβαίνουν σε εκδραμάτιση, υποδύονται δηλαδή ρόλους, βάζοντας έτσι μια τάξη στα γεγονότα που τους πίκραναν στο παρελθόν. Για όλα αυτά μιλούν στο φακό της εκπομπής ο Δρ. Φυσιοπαθητικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ο Ψυχίατρος και Καθηγητής Πανεπιστημίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, η Δραματοθεραπεύτρια ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΡΧΟΥ, ο Ψυχολόγος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ, η Σύμβουλος και Θεραπεύτρια Υπνοθεραπεύτρια ΣΥΛΒΑΝΑ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Α ΜΕΡΟΣ






Στο Β' μέρος της εκπομπής παρουσιάζεται η θεραπευτική δυνατότητα που έχουν η Χοροθεραπεία, η Μουσικοθεραπεία, οι Δίαιτες, η Αρωματοθεραπεία, η Κρυσταλλοθεραπεία. Η Χοροθεραπεία και η Μουσικοθεραπεία βοηθούσαν τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει και να φέρει στην επιφάνεια τις ικανότητες, τα χαρίσματα, τις δυνάμεις που είχε, και να ενεργοποιήσει τον εαυτό του. Για την αξία αυτών των μεθόδων μιλούν στο φακό της εκπομπής η Χοροθεραπεύτρια ΝΑΤΑΣΑ ΣΜΥΡΛΗ, η Καθηγήτρια Χορού και Χοροθεραπεύτρια ΑΛΕΞΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ-ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ, η Χορογράφος και Χοροθεραπεύτρια ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΕΤΤΑ, η Καθηγήτρια Χορού και Χοροθεραπεύτρια ΒΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, και η Μουσικοθεραπεύτρια ΛΙΑΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ. Μέσω της θεραπευτικής διατροφής, όπως προτιμούσαν οι αρχαίοι να χαρακτηρίζουν τις δίαιτες, μπορούσε να επιτευχθεί η σωματική και ψυχική βελτίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Η Αρωματοθεραπεία ήταν πολύ διαδεδομένη. Σύμφωνα με ευρήματα, φαίνεται πως από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά για τις δυνατότητες ίασης που προσέφεραν. Γι' αυτή τη μέθοδο μιλούν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, και η Αρωματοθεραπεύτρια ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ. Η Κρυσταλλοθεραπεία είχε ως στόχο μέσω των κρυστάλλων (μικρές μονάδες του σύμπαντος) να φέρει σε επικοινωνία, σύνδεση και εξισορρόπηση τον άνθρωπο (μεγάλη μονάδα σύμπαντος) με το σύμπαν. Μιλά η Κρυσταλλοθεραπεύτρια ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΡΑΤΗ και η Κοινωνιολόγος ΜΙΚΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Β ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου