Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Τα τροπικά δάση της Κόστα Ρίκα

Το τροπικό δάσος ή ζούγκλα είναι το μεγάλο και πυκνό δάσος των τροπικών χωρών (μέχρι 28 μοίρες εκατέρωθεν του ισημερινού. Βρίσκονται στην Ασία, Αυστραλία, Αφρική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική, το Μεξικό και για πολλά από τα νησιά του Ειρηνικού. Η ελάχιστη κανονική ετήσια βροχόπτωση είναι μεταξύ 175 εκατοστών και 200 εκατοστών σε αυτήν την κλιματική περιοχή. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία υπερβαίνει τους 18°C κατά τη διάρκεια όλων των μηνών του έτους.

Συνδυάζει υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Το αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών είναι ένα όργιο βλάστησης και ζωής. Τα δέντρα του ξεπερνούν σε ύψος τα 50 μέτρα. Τα επίφυτα βρίσκονται σε αφθονία. Ελάχιστο ηλιακό φως φθάνει ως την επιφάνεια. Οι εποχές δεν έχουν το νόημα που έχουν σε άλλες περιοχές.

Τα τροπικά δάση σήμερα διαμελίζονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο κατακερματισμός που προκλήθηκε από γεωλογικές διαδικασίες όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει ανιχνευτεί και έχει αναγνωριστεί ως πηγή ειδογέννησης. Ωστόσο, η γρήγορη καταστροφή των διαθέσιμων θώκων από τους ανθρώπους θεωρείται ότι προκαλεί την εξαφάνιση ειδών.


1 σχόλιο: