Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Το μαντείο των Δελφών


Ψηλά, πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, στο ιερό βουνό του Παρνασσού, περικυκλωμένο από έλατα, βρίσκονταν το ιερό του θεού Απόλλωνα, Δελφοί. Για πολλούς αιώνες η φωνή των Δελφών, του πιο σπουδαίου ιερού, ήταν η απόλυτη οδηγήτρια δύναμη στους Έλληνες.  Απλοί άνθρωποι καθώς και απεσταλμένοι πόλεων το επισκέπτονταν, για να λάβουν απάντηση και οδηγίες για το μέλλον και πεπρωμένο τους. Οι χρησμοί υπακούονταν και η πειστική δύναμη τους ήταν τέτοια, που πόλεμοι κερδίθηκαν ή χάθηκαν, από λίγες λέξεις της Πυθίας.



To Μαντείο των Δελφών ήταν το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας. Βρίσκεται στους Δελφούς. Θεωρείται ο ομφαλός του κόσμου, γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Ζευς άφησε δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς την Δύση, συναντήθηκαν στους Δελφούς. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία ήταν το διάμεσο, με το οποίο επικοινωνούσε ο θεός, και έδινε τους χρησμούς, που καταγράφονταν.
Κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν οι Πυθικοί αγώνες, προς τιμήν του Απόλλωνα, και που προσπάθησε να αναβιώσει ο Άγγελος Σικελιανός.


Τα Δελφικά Παραγγέλματα είναι συλλογή από αποφθέγματα που ήταν χαραγμένα στον πρόσθιο τοίχο του πρόναου, επί των παραστάδων της πύλης του κυρίως ναού, στον υπέρυθρο του ναού και επί των στηλών περιμετρικά του Μαντείου των Δελφών. Τα αποφθέγματα αυτά αποτελούνται από δυο ή το πολύ τρεις λέξεις και έχουν προτρεπτικό χαρακτήρα.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται ως παραδείγματα δυο ιδιαίτερα δημοφιλή από αυτά:
  • ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ (Να γνωρίζεις τον εαυτό σου)
  • ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ (Να μην υπερβάλλεις)




Greek History Week - History Channel
1/4


2/4


3/4


4/4


ΕΡΤ - Ψηφιακό Αρχείο
Δελφοί, Κέντρο του αρχαίου Ελληνικού κόσμου

Πατήστε εδώ για να το δείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου