Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Οι επιστήμονες βλέπουν «νοημοσύνη» στον φυτικό κόσμο;

Οι μεσημβρινές τηλεοπτικές εκπομπές μάς προβάλλουν συνεχώς διάφορες κοπέλες -«γλάστρες» όπως τις αποκαλούνε! Τουλάχιστον, για να κάνουμε και το σχετικό μας χιούμορ, διαθέτουν δική τους νοημοσύνη ή έχουν κι αυτές ...«τεχνητή νοημοσύνη» με τις συχνές υποδείξεις του σκηνοθέτη; Τα φυτά τουλάχιστον "εξελίσσονται" στον τομέα αυτό!..

Μπορεί η τηλεόραση να μας έχει αποβλακώσει με όλα αυτά, που βλέπουμε στις μεσημβρινές εκπομπές, ωστόσο υπάρχει το διαδίκτυο όπου οι νέοι σε ποσοστό 75% είναι χρήστες και κάνουν ελεύθερα τις περιηγήσεις τους μαθαίνοντας την αλήθεια και μόνον την αλήθεια!.


Όπως είναι γνωστό, ορισμένοι επιστήμονες διερευνούν, πλέον, την συμπεριφορά των φυτών μέσα στο χώρο, που αναπτύσσονται. Κι είναι τόσο μεγάλη η έκπληξή τους αφού σε καθημερινή βάση προβληματίζονται ακόμη περισσότερο με ορισμένα γεγονότα, που έχουν να κάνουν με έναν … δείκτη νοημοσύνης των φυτών, που είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό!

--Δηλαδή; Τι σημαίνει «δείκτης νοημοσύνης των φυτών»; Θα ρωτήσει κάποιος φιλομαθής!
--Αυτό που εννοούμε όλοι μας: νοημοσύνη, λογική, αντίληψη πραγμάτων!
-- Μιλάμε για φυτά; επαναλαμβάνει ο φιλομαθής.
--Ακριβώς! Ορισμένα φυτά αναπτύσσονται με στόχο και σκοπό να μην προβάλουν τον ίδιο τον άνθρωπο! Συμπεριφέρονται λες και έχουν μια δική τους «λογική»!
-- Και πώς γίνεται αυτό; Μπορούμε να κάνουμε μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση;
-- Ας το πούμε πιο αναλυτικά: Τα πράσινα φύλλα, για παράδειγμα, παίρ¬νουν ενέργεια από τον ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και νερό από τις ρίζες των φυτών για να κατασκευά¬σουν σάκχαρο και να αποβάλουν οξυγόνο. Αυτή η διεργασία ονομάζεται φωτοσύνθεση και συμβαίνει σε κυτταρικά σώματα που ονομάζονται χλωροπλάστες—που είναι τόσο μικρά ώστε 400.000 απ' αυτά μπορούν να χωρέσουν στην τελεία αυτής της πρότασης. Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν πλήρως αυτή τη διεργασία. «Υπάρχουν περίπου εβδομήντα διαφορετικές χημικές αντιδράσεις που περιλαμβάνονται στη φωτοσύνθε¬ση», είπε ένας βιολόγος. «Είναι πραγματικά ένα θαυμαστό γεγονός». Tα πράσινα φυτά έχουν ονομαστεί «εργοστάσια» της φύσης—όμορφα, ήσυχα, που δεν προκαλούν ρύπανση, παράγοντας οξυγόνο, ανακυκλώνοντας νερό και τρέφοντας τον κόσμο. Μήπως συνέβησαν αυτά τυχαία; Είναι δυνατόν να γίνει πιστευτό;


Νοημοσύνη φυτών, λοιπόν;

Μερικοί από τους πιο φημισμένους επιστήμονες του κό¬σμου δυσκολεύονται να το πιστέψουν. Βλέπουν νοημοσύνη στον φυσικό κόσμο. Ο Ρόμπερτ Α. Μίλικαν Νομπελίστας της Φυσικής, αν και οπαδός της εξέλιξης, είπε σε μια συνεδρίαση της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρίας: «Υπάρχει μια Θεότητα που διαμορφώνει τους σκοπούς μας. . . . Μια καθαρά υλιστι¬κή φιλοσοφία είναι για μένα η πιο μεγάλη ανοησία. Σοφοί άντρες σ' όλους τους αιώνες πάντοτε έχουν δει αρκετά που τους έκαναν να είναι ευλαβείς». Στην ομιλία του παρέθεσε τα σημαντικά λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν που ανέφερε ότι «προσπάθησε ταπεινά να συλλάβει ακόμη και ένα απειροελάχιστο μέρος της νοημοσύνης που εκδηλώνεται στη φύση».
Οι αποδείξεις σχεδίου μάς περιβάλλουν, σε ατέλειωτη ποικιλία και καταπληκτική περιπλοκότητα, δείχνοντας μια ανώτερη νοημοσύνη. Αυτό το συμπέρασμα εκφράζει και η Γραφή, όπου το σχέδιο αποδίδεται στον Δημιουργό του οποίου «τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερώς από κτίσεως κόσμου νοούμενα διά των ποιημάτων, η τε αΐδιος αυτού δύναμις και η θειότης, ώστε αυτοί είναι αναπολόγητοι». —Ρωμαίους α 20.
Με τόσες πολλές αποδείξεις σχεδίου στη γύρω μας ζωή, φαινόμαστε «αναπολόγητοι» να πούμε ότι μια χωρίς κατεύθυνση σύμπτωση είναι πίσω από αυτά. Έτσι, ασφαλώς δεν είναι παράλογο για τον ψαλμωδό ν' αναγνωρίζει έναν νοήμονα Δημιουργό: «Πόσον μεγάλα είναι τα έργα σου, Κύριε. Tα πάντα εν σοφία εποίησας• η γη είναι πλήρης των ποιημάτων σου" αύτη η θάλασσα η μεγάλη και ευρύχωρος• εκεί είναι ερπετά αναρίθμητα, ζώα μικρά μετά μεγάλων» (Ψαλμός ρδ" 24, 25).

Τι έγραψε η «Καθημερινή»

Σε ένα ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα «Καθημερινή» της 22ας Ιανουαρίου 2010, με τίτλο: «Τι μάθαμε για τη νοημοσύνη των ζώων και των φυτών το περασμένο έτος», αναφερόμενη στις επιστημονικές ανακαλύψεις πάνω στη νοημοσύνη των ζώων και των φυτών μέσα στο 2009, επισημαίνει τα εξής:

«Για μια ακόμη χρονιά, δεν έλειψαν οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τη νοημοσύνη των άλλων οργανισμών. Κάθε χρόνο που περνά, ο άνθρωπος χάνει σταδιακά το προνόμιο της αποκλειστικότητας, καθώς σταδιακά συνειδητοποιεί ότι πολλά ζώα, ακόμα και φυτά, έχουν ικανότητες που μοιάζουν με τις δικές του.
Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος, σύμφωνα με το BBC, με τις επιστημονικές έρευνες που έγιναν το 2009 και έφεραν στο φως νέα δεδομένα για την εξυπνάδα των άλλων πλασμάτων στη φύση:

1. Τα άλμπατρος είναι αρκετά έξυπνα, ώστε να δημιουργούν σχέσεις με τις δολοφόνους φάλαινες στον ανοικτό ωκεανό, όπως αποκάλυψαν για πρώτη φορά μικροσκοπικές βιντεοκάμερες προσδεμένες πάνω στα πουλιά. Η έρευνα βοηθά να εξηγηθεί πώς τα άλμπατρος καταφέρνουν να βρουν την τροφή τους στην αχανή θάλασσα.

2. Οι χιμπατζήδες φτιάχνουν στο μυαλό τους νοητικούς χάρτες, με τα δέντρα του δάσους που είναι φορτωμένα με φρούτα. Η μνήμη του θεωρούμενου ως κοντινότερου συγγενή του ανθρώπου είναι τόσο ακριβής σε σχέση με τον χώρο, ώστε μπορεί να εντοπίσει ένα ξεχωριστό δέντρο ανάμεσα σε χιλιάδες. Επιπλέον, οι χιμπατζήδες μπορούν να θυμηθούν πόσα φρούτα έχει κάθε δέντρο και έτσι αποφασίζουν να πάνε όσο μακριά χρειάζεται, προκειμένου να βρουν το δέντρο με τα περισσότερα φρούτα.

3. Τα χταπόδια αρπάζουν ανοικτές καρύδες με τα πλοκάμια τους και… τρέχουν μέχρι να βρουν το σημείο του βυθού που τους αρέσει για να χρησιμοποιήσουν την καρύδα ως σπίτι τους. Η πιο αστεία ανακάλυψη της χρονιάς, που έκανε τους επιστήμονες που τη βιντεοσκόπησαν, να σκάσουν στα γέλια, αποκάλυψε ότι τα χταπόδια είναι τα πρώτα μη σπονδυλωτά πλάσματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο (καρύδα).

4. Τα πουλιά που είναι πιο έξυπνα, είναι επίσης πιο… σέξι. Οι επιστήμονες, κάνοντας πειράματα (με αρσενικά του είδους bowerbirds), ανακάλυψαν ότι τα πουλιά που είναι ικανότερα στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων (προφανώς όχι μαθηματικών!), είναι παράλληλα πιο σεξουαλικά ελκυστικά στα μάτια των θηλυκών και έχουν έτσι περισσότερες συντρόφους σε σχέση με τα πιο… χαζά αρσενικά.

5. Οι αράχνες μπορούν να φτιάχνουν ομοιώματα του σώματός τους σε φυσικό μέγεθος για να ξεγελούν τους επιδρομείς από τους οποίους κινδυνεύουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο παράδειγμα ζώου που έχει βρεθεί να κατασκευάζει αντίγραφο του εαυτού του ως καμουφλάζ ή αντιπερισπασμό. Η ανακάλυψη ίσως ερμηνεύει γιατί οι αράχνες αρέσκονται να στολίζουν τους ιστούς τους με παράξενα σχήματα.

6. Οι μύθοι του Αισώπου για τα πονηρά κοράκια, που γράφηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, φαίνεται πως έχουν βάση, αφού τα πουλιά αυτά βιντεοσκοπήθηκαν να χρησιμοποιούν εργαλεία για να πιάσουν την τροφή τους (ρίχνοντας πέτρες σε ένα δοχείο, ώστε να σηκωθεί η στάθμη του υγρού για να ξεδιψάσουν), κάτι που παραπέμπει σε κατανόηση των νόμων της φυσικής!

7. Οι αετοί είναι αρκετά έξυπνοι και ικανοί, ώστε να κυνηγούν ομαδικά και να σκοτώνουν ταράνδους μέσα από συνδυασμένες επιδρομές που δείχνουν αξιοπρόσεκτο βαθμό συνεργασίας μεταξύ τους, όπως αποκάλυψε μια θεαματική βιντεοσκόπηση χρυσαετών.

8. Οι χιμπατζήδες είναι βιολογικά προγραμματισμένοι για να απολαμβάνουν την ευχάριστη μουσική. Τα μωρά τους ενστικτωδώς προτιμούν την αρμονική από τη δυσαρμονική μουσική, κάτι που υποδηλώνει ότι η εκτίμηση της μουσικής δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, αλλά χάνεται στα απώτερα βάθη της εξέλιξης των ζώων.

9. Δεν χρησιμοποιούν μόνο οι άνθρωποι την αρωματοθεραπεία. Ορισμένα πουλιά (παπαδίτσες) μαζεύουν στις φωλιές και τις απολυμαίνουν με αρωματικά θεραπευτικά φυτά, που σκοτώνουν τα βακτήρια, όπως η μέντα και η λεβάντα. Με τον τρόπο αυτό, τα μικρά τους μεγαλώνουν σε ένα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον, πράγμα που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και να έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

10. Δεν είναι μόνο τα ζώα που προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους με ευφυή τρόπο, αλλά και τα φυτά, όπως αποδείχτηκε το 2009, καθώς στα βροχοδάση του Ισημερινού βρέθηκε ένα φυτό που προσποιείται ότι είναι άρρωστο για να μην του επιτίθενται τα έντομα και τα παράσιτα, τα οποία αλλιώς θα έτρωγαν τα φύλλα του.
Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα φυτού που έχει ποτέ βρεθεί να αναπτύσσει τέτοια πανούργα στρατηγική επιβίωσης.» [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Μετά από όλα αυτά, τι έχουν να μας πουν ορισμένοι παρουσιαστές και παρουσιάστριες τηλεοπτικών εκπομπών, που μας έχουν «πρήξει» με όλα όσα δείχνουν σε καθημερινή βάση, για να πέφτουν ακόμη περισσότερο και τα ποσοστά τηλεθέασης 10-15%, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να μας εξηγήσουν γιατί το υπόλοιπο 85-90% δεν τους παρακολουθεί και ... "αποστρέφονται το πρόσωπό τους εξ αυτών"!... Σημεία των καιρών, που λένε;

Πηγή:[kathimerini.gr, sakketosaggelos.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου