Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ν.Τέσλα: Θαύματα του μέλλοντος

Ο Νίκολα Τέσλα είναι εφευρέτης, μάγος του ηλεκτρισμού και προφήτης. Είναι αυτός που ανακάλυψε τη μετάδοση ενέργειας εναλλασσόμενου ρεύματος, το σύστημα ηλεκτρικής μετατροπής και μετάδοσης με περιοδικές εκφορτίσεις, τη μετάδοση ενέργειας μέσω ενός απλού αγωγού χωρίς επιστροφή, ένα έξυπνο σύστημα ασύρματης μετάδοσης, τον μετασχηματιστή κ.α.
Αρθρο από την εφημερίδα Collier Weekly (2 Δεκεμβρίου 1916)

Πολλοί επίδοξοι εφευρέτες, που αποτυγχάνουν στις προσπάθειές τους, έχουν μετανιώσει που γεννήθηκαν σε μια εποχή στην οποία, όπως πιστεύουν, έχουν όλα ήδη επιτευχθεί και δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλυφθεί. Αυτή η λανθασμένη εντύπωση ότι, καθώς προχωρούμε, η δυνατότητα για εφευρέσεις εξαντλείται, δεν είναι περίεργη.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτά που έχουν μέχρι τώρα ανακαλυφθεί σχετικά με τον ηλεκτρισμό δεν είναι τίποτα, σε σχέση με αυτά που επιφυλάσσει το μέλλον. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά σήμερα υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που γίνονται με παλιές μεθόδους, κατώτερες ως προς την οικονομία, την άνεση και πολλές άλλες απόψεις, σε σύγκριση με τη νέα μέθοδο. Τόσο μεγάλα είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας μεθόδου που, όταν εμφανίζεται κάποια ευκαιρία, ο μηχανικός συμβουλεύει τον πελάτη του "να χρησιμοποιήσει ηλεκτρισμό".

Η δύναμη του νερού προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για σύγχρονες εφαρμογές του ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτροχημείας. Η χρησιμοποίηση των καταρρακτών είναι η πιο γνωστή, οικονομική, μέθοδος για να πάρουμε ενέργεια από τον ήλιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και το νερό και ο ηλεκτρισμός μπορεί να είναι μέχρι 85%. Η αρχική επένδυση είναι γενικά μεγάλη, αλλά το κόστος συντήρησης είναι μικρό και η ευκολία που προσφέρεται, ιδανική.

Το εναλλασσόμενο σύστημά μου χρησιμοποιείται χωρίς μετατροπή και μέχρι τώρα, περίπου 7.000.000 ίπποι έχουν αναπτυχθεί. Και γενικά, δεν παίρνουμε περισσότερο από έξι εκατοστά του ίππου για κάθε τόνο κάρβουνου ανά έτος. Αυτή η ενέργεια του νερού είναι, επομένως, ισοδύναμη με αυτήν που λαμβάνεται από μια ετήσια παραγωγή 120.000.000 τόνων κάρβουνου, που είναι 25-50% της συνολικής παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν ακόμα στη χρήση του κάρβουνου. Από αυτό το πολύτιμο ορυκτό αντλούμε, κυρίως, την αποθηκευμένη ενέργεια του ήλιου που απαιτείται, για να ικανοποιήσουμε τις βιομηχανικές και εμπορικές μας ανάγκες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η μέση παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα χρόνο, είναι 480.000.000 τόνοι. Σε ιδανικές μηχανές, αυτό το καύσιμο θα ανέπτυσσε 500.000.000 ίππους σταθερά, για ένα χρόνο, αλλά οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν παίρνουμε πάνω από το 5% της θερμαντικής του ικανότητας, κατά μέσο όρο. Ένα εξελιγμένο ηλεκτρικό εργοστάσιο για εξόρυξη, μεταφορά και χρήση του κάρβουνου θα μπορούσε να μειώσει κατά πολύ αυτή την τρομακτική σπατάλη. Επιπλέον, κατώτεροι βαθμοί (σ.μ.: ορυκτό με μικρή περιεκτικότητα σε άνθρακα), δισεκατομμύρια τόνοι των οποίων πετιούνται ως άχρηστοι, θα μπορούσαν να έχουν ωφέλιμη χρήση. Παρόμοιες σκέψεις εφαρμόζονται στο φυσικό αέριο και το ορυκτό πετρέλαιο, η ετήσια απώλεια των οποίων υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Στο πολύ κοντινό μέλλον, τέτοιες απώλειες θα θεωρούνται εγκληματικές και η εισαγωγή των νέων μεθόδων θα είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες τέτοιων περιουσιών. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο για τη χρήση του ηλεκτρισμού, με πολλούς τρόπους.

Η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα προσφέρει άλλες μεγάλες ευκαιρίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του ηλεκτρισμού. Στην παραγωγή μαλακού σιδήρου, περίπου ένας τόνος κωκ χρησιμοποιείται για κάθε τόνο σίδερου. Ετσι, 31.000.000 τόνοι κωκ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο. Υπάρχουν 4.000.000 κυβικά πόδια αερίων από τις καμίνους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενεργειακούς σκοπούς. Είναι πρακτικό να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια 2.500.000 ίππων μ'αυτό τον τρόπο. Στην παραγωγή του κωκ, περίπου 41.000.000 τόνοι κάρβουνου χρησιμοποιούνται σ'αυτή τη χώρα. Από τα αέρια που παράγονται σ'αυτή τη διαδικασία, περίπου 1.500.000 ίπποι θα μπορούσαν να παραχθούν με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Εχω αφιερώσει πολύ σκέψη σ'αυτή τη βιομηχανική πρόταση και βρίσκω ότι, με νέους, αποδοτικούς, εξαιρετικά φθηνούς και απλούς θερμοδυναμικούς μετασχηματιστές, όχι λιγότεροι από 4.000.000 ίπποι μπορούν να αναπτυχθούν σε ηλεκτρικές γεννήτριες, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα αυτών των αερίων, τα οποία, αν και δεν σπαταλιούνται εντελώς, χρησιμοποιούνται μόνο εν μέρει και με μικρή απόδοση.

Με συστηματικές βελτιώσεις και εξελίξεις, πολύ καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να εξασφαλιστούν και ένα ετήσιο έσοδο 50.000.000 δολαρίων μπορεί να εξαχθεί. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πλεονεκτήματα στη δέσμευση του ατμοσφαιρικού αζώτου και στην παραγωγή λιπασμάτων, για τα οποία υπάρχει απεριόριστη ζήτηση και η παραγωγή των οποίων περιορίζεται εδώ, λόγω του μεγάλου κόστους της ενέργειας. Αναμένω με βεβαιότητα την πρακτική υλοποίηση αυτού του σχεδίου στο πολύ κοντινό μέλλον και περιμένω εξαιρετικά γρήγορα ηλεκτρική ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν θ'αργήσει ο καιρός που θα έχουμε κάτω από πλήρη έλεγχο την συμπύκνωση της υγρασίας της ατμόσφαιρας και τότε θα είναι δυνατόν να αντλήσουμε απεριόριστες ποσότητες νερού από τους ωκεανούς, να αναπτύξουμε οποιοδήποτε επιθυμητό ποσό ενέργειας και να μεταμορφώσουμε εντελώς τον πλανήτη με άρδευση και εκτενείς καλλιέργειες. Μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσω του ηλεκτρισμού δεν μπορούν εύκολα να συλληφθούν.

Οι παρόντες περιορισμοί στη μετάδοση ενέργειας σε απόσταση θα ξεπεραστούν με δύο τρόπους: μέσω της υιοθέτησης υπόγειων αγωγών μονωμένων ενεργειακά και μέσω της εισαγωγής της ασύρματης τέχνης. Όταν αυτές οι προχωρημένες ιδέες πραγματοποιηθούν, θα έχουμε πλήρη οφέλη της ενέργειας του νερού και από αυτό θα εξαρτιόμαστε κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρισμού για οικιακή, δημόσια και άλλες χρήσεις στις τέχνες ειρήνης και πολέμου. Ένα τεράστιο και εντελώς παρθένο πεδίο είναι η χρήση του ηλεκτρισμού για την κίνηση των πλοίων. Η κύρια ηλεκτρική εταιρία αυτής της χώρας εξόπλισε ένα μεγάλο πλοίο με στροβιλογεννήτριες υψηλής ταχύτητας και ηλεκτρικούς κινητήρες. Ο νέος εξοπλισμός ήταν μοναδική επιτυχία. Εφαρμογές αυτού του τύπου θα πολλαπλασιασθούν με γρήγορο ρυθμό, γιατί τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής κίνησης στους διάφορους τομείς της βιομηχανίας και της παραγωγής αλλά οι προοπτικές δεν έχουν όρια.

Εχουν ήδη γραφτεί βιβλία για τις χρήσεις του ηλεκτρισμού στη γεωργία, αλλά είναι γεγονός ότι πολύ λίγα έχουν γίνει στην πράξη. Τα ωφέλιμα αποτελέσματα του ηλεκτρισμού υψηλής τάσης έχουν, χωρίς αμφιβολία, γίνει αποδεκτά κι έτσι μπορούμε με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι θα ξεσπάσει μια επανάσταση από την καθιέρωση αγροτικών ηλεκτρικών συσκευών. Η προστασία των δασών από πυρκαγιές, η καταπολέμηση μικροβίων, εντόμων και τρωκτικών με κατάλληλο τρόπο, θα επιτευχθεί με τον ηλεκτρισμό. Σε όχι μακρινό μέλλον, θα δούμε πολλές και σπουδαίες χρήσεις του ηλεκτρισμού, που θα αποβλέπουν στην ασφάλεια. Η ασφάλεια των πλοίων στη θάλασσα θα επηρεαστεί ιδιαίτερα. Θα έχουμε ηλεκτρικά όργανα που θα αποτρέπουν τις συγκρούσεις και θα μπορούμε ακόμα και να διαλύουμε τις ομίχλες με τη δύναμη του ηλεκτρισμού και με ισχυρές διεισδυτικές ακτίνες. Εχω την ελπίδα ότι, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, θα έχουν ανεγερθεί ασύρματα εργοστάσια, με σκοπό να φωτίσουν τους ωκεανούς. Το σχέδιο είναι εντελώς εφικτό. Αν ολοκληρωθεί, θα συνεισφέρει, περισσότερο από κάθε άλλο μέτρο, στην ασφάλεια της περιουσίας και των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Το ίδιο εργοστάσιο θα μπορούσε να παράγει, επίσης, στάσιμα ηλεκτρικά κύματα και να επιτρέπει στα πλοία να έχουν ακριβή σήματα αναφοράς ανά πάσα στιγμή, καθώς και άλλες πολύτιμες πρακτικές πληροφορίες, καθιστώντας άχρηστα τα σημερινά μέσα. Θα μπορούσε, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για σήματα ακριβούς ώρας και πολλούς άλλους σκοπούς.

Στους πολλούς τομείς του ηλεκτρικού φωτισμού και της ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρονται μεγάλες ευκαιρίες με την εισαγωγή πολλών ειδών νέων συσκευών, που μπορούν να προσαρμοστούν στα κυκλώματα τις κατάλληλες ώρες για να εξισορροπήσουν τα φορτία και να αυξήσουν τα έσοδα των εργοστασίων. Εγώ ο ίδιος έχω γνώση για μερικές νέες συσκευές αυτού του είδους. Η πιο σημαντική από αυτές είναι, πιθανώς, μια ηλεκτρική παγομηχανή, που αποκλείει εντελώς τη χρήση επικίνδυνων και απαράδεκτων χημικών.

Η νέα μηχανή, επίσης, δεν θα χρειάζεται παρακολούθηση και θα είναι πολύ οικονομική στη λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο, η ψύξη θα παράγεται πολύ φθηνά και εύκολα σε κάθε σπίτι. Ένα ενδιαφέρον σιντριβάνι, που λειτουργεί με ηλεκτρισμό, έχει ήδη κατασκευασθεί. Είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρησιμοποιηθεί ευρέως και θα κάνει οικονομικό ένα ασυνήθιστο και πολύ όμορφο θέαμα στις πλατείες, τα πάρκα και τα ξενοδοχεία. Συσκευές μαγειρέματος για οικιακή χρήση κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πρακτικές εφευρέσεις και προτάσεις σ'αυτό το πεδίο, καθώς και για ηλεκτρικές πινακίδες και άλλους ελκυστικούς τρόπους διαφήμισης που θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό.

Μερικά από τα αποτελέσματα που είναι δυνατόν να παραχθούν με ηλεκτρικά ρεύματα είναι πανέμορφα και τείνουν να χρησιμοποιηθούν σε εκθέσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θέατρα, δημόσιες αίθουσες και ιδιωτικές κατοικίες χρειάζονται πάρα πολλές συσκευές και όργανα που να παρέχουν άνεση και προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για ευφυείς και πρακτικούς εφευρέτες. Μεγάλες βελτιώσεις ακόμα είναι δυνατές στην τηλεγραφία και την τηλεφωνία. Η χρήση μιας νέας συσκευής λήψης, με ευαισθησία που μπορεί να αυξηθεί σχεδόν απεριόριστα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να τηλεφωνούμε μέσω εναέριων γραμμών ή καλωδίων με οποιοδήποτε μήκος, μειώνοντας το αναγκαίο ενεργό ρεύμα σε ελάχιστη τιμή. Αυτή η εφεύρεση θα επεκτείνει σε μεγάλη κλίμακα την ασύρματη μετάδοση της νόησης σε όλες τις μορφές της.

Η επόμενη τέχνη που θα εισαχθεί, είναι αυτή της μετάδοσης εικόνας τηλεγραφικά. Θα χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες συσκευές. Αυτή η ιδέα της μετάδοσης εικόνων μέσω του τηλέγραφου ή του τελεφώνου είναι πολύ παλιά, αλλά πρακτικές δυσκολίες έχουν καθυστερήσει την εμπορική χρησιμοποίησή της. Γίνονται πειράματα που υπόσχονται πολλά και υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει επιτυχία. Μια άλλη πολύτιμη εφεύρεση θα είναι μια ηλεκτρική γραφομηχανή που θα λειτουργεί με την ανθρώπινη φωνή. Αυτή η εφεύρεση θα έχει τεράστια αξία, καθώς δεν θα χρειάζεται χειριστής και θα εξοικονομείται μεγάλο ποσό εργασίας και χρόνου στις επιχειρήσεις και τα γραφεία. Πολλές δημόσιες βελτιώσεις βασισμένες στη χρήση του ηλεκτρισμού θα εισαχθούν σύντομα.

Θα υπάρχουν ηλεκτρικά φίλτρα καπνού, απορροφητές σκόνης, οζονιστές (σ.μ.: ιονιστές), συσκευές πρόληψης ατυχημάτων στους δρόμους, στις υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις. Θα είναι σχεδόν αδύνατο να μεταδίδονται ασθένειες με μικρόβια ή να πληγωθεί κανείς στην πόλη. Οι άνθρωποι της υπαίθρου θα πηγαίνουν στην πόλη για να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν. Η ηλεκτροθεραπεία είναι ένα άλλο μεγάλο πεδίο, στο οποίο υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες για την εφαρμογή του ηλεκτρισμού. Ειδικά τα ρεύματα υψηλής συχνότητας έχουν μεγάλο μέλλον. Θα έρθει ο καιρός που αυτή η μορφή ηλεκτρικής ενέργειας θα παρέχεται σε κάθε ιδιωτική κατοικία. Είναι πιθανόν ότι θα μπορέσουμε να καταργήσουμε το συνηθισμένο μπάνιο.

Ο καθαρισμός του σώματος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή, συνδέοντας απλώς το σώμα με μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας πολύ υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα την απόρριψη όλης της σκόνης και των άλλων μικρών σωματιδίων που επικάθονται στο δέρμα. Αυτό το λουτρό, εκτός του ότι θα είναι στεγνό και γρήγορο, θα έχει και θεραπευτικές επιδράσεις. Νέες ηλεκτρικές συσκευές, που θα είναι ευλογία για τους κουφούς και τους τυφλούς, θα έρθουν σύντομα. Τα ηλεκτρικά όργανα θα γίνουν σπουδαίος παράγοντας στην πρόληψη του εγκλήματος. Στα δικαστήρια, τα ηλεκτρικά στοιχεία θα είναι αποφασιστικά.

Χωρίς αμφιβολία θα είναι δυνατόν, πριν περάσει πολύς καιρός, να απεικονίζεται οποιαδήποτε εικόνα που σχηματίζεται στο ανθρώπινο μυαλό πάνω σε μια οθόνη και να γίνεται ορατή σε έναν θεατή, σε οποιοδήποτε επιθυμητό τόπο. Η τελειοποίηση αυτού του είδους της ανάγνωσης της σκέψης θα προκαλέσει επανάσταση, για το καλό όλων των κοινωνικών σχέσεων. Πράγματι, οι αισχροί παραβάτες του νόμου δεν θα μπορούν, με αυτό τον τρόπο, να συνεχίζουν τις πανούργες δουλειές τους. Η παρούσα διεθνής σύγκρουση (σ.μ.: 1ος Π.Π.) είναι ένας ισχυρός επιταχυντής για εφευρέσεις καταστροφικών συσκευών και εργαλείων. Ένα ηλεκτρικό όπλο θα κατασκευαστεί σύντομα. Το θαύμα είναι ότι δεν εφευρέθηκε εδώ και πολύ καιρό.

Τα αερόστατα και τα αεροπλάνα θα κατασκευάζονται με μικρές ηλεκτρικές γεννήτριες υψηλής τάσης, από τις οποίες θανατηφόρα ρεύματα θα μεταδίδονται στο έδαφος μέσω λεπτών συρμάτων. Τα πολεμικά πλοία και υποβρύχια θα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρικούς και μαγνητικούς δέκτες, τόσο ευαίσθητους, ώστε η προσέγγιση οποιουδήποτε σώματος κάτω από το νερό ή στο σκοτάδι, να μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί. Τορπίλες και θαλάσσιες νάρκες θα αυτοκατευθύνονται αυτόματα και θα έρχονται σε θανάσιμη σύγκρουση με τα αντικείμενα που στοχεύουν, χωρίς αποτυχία. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι σχεδόν έτοιμα.

Η τεχνική της τηλεκίνησης (σ.μ.: τηλεκατευθυνόμενης κίνησης) ή του ασύρματου ελέγχου αυτόματων μηχανών από απόσταση, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στους πολέμους του μέλλοντος και, πιθανώς, στις τελευταίες φάσεις του παρόντος πολέμου. Τέτοιες κατασκευές, που ενεργούν σαν να είναι προικισμένες με ευφυία, μπορούν να έχουν σχήμα αεροπλάνων, αερόστατων, αυτοκινήτων, πλοίων επιφάνειας ή υποβρυχίων ή οποιαδήποτε άλλη μορφή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε ειδικής περίπτωσης. Θα έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και θα είναι πολύ πιο καταστροφικές από τις κατασκευές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Πιστεύω ότι η τηλεαυτόματη τορπίλη αέρος θα καταστήσει το μεγάλο κανόνι πολιορκίας, από το οποίο εξαρτιόμαστε τώρα, σε μεγάλο βαθμό, εντελώς απαρχαιωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου