Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ερχεται το τέλος της... πρεσβυωπίας

Θεραπείες με λέιζερ υπόσχονται όραση «αετού» σε άτομα 50 ετών και άνω τα οποία συχνά εμφανίζουν πρεσβυωπία και σήμερα χρειάζονται ειδικά γυαλιά προκειμένου να κάνουν απλά πράγματα όπως το να διαβάσουν ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα.
Η νέα hi-tech εποχή στη διόρθωση της πρεσβυωπίας παρουσιάστηκε στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες.
Και είναι σημαντικό ότι μεταξύ των πρωτεργατών αυτής της νέας εποχής είναι και έλληνες ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Οφθαλμολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Παλλήκαρη....
Ως σήμερα οι τεχνικές λέιζερ ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενες στην αντιμετώπιση της μυωπίας, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι μπορούν να σημάνουν μελλοντικά το τέλος των γυαλιών και στην πρεσβυωπία. Τρεις διαφορετικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Σικάγο, μεταξύ των οποίων και μία με κρητική υπογραφή, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο άρτι αφιχθείς από το συνέδριο κ. Παλλήκαρης, ο ίδιος και η ομάδα του παρουσίασαν στο Σικάγο αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙ της τεχνικής Flexivue στην οποία περιλαμβάνονταν 15 άτομα. Η τεχνική αφορά τοποθέτηση στο μάτι ενδοκερατοειδικών φακών που είναι φτιαγμένοι από ένα απολύτως βιοσυμβατό πολυμερές και οι οποίοι προσφέρουν προσομοίωση της πραγματικής διαθλαστικής λειτουργίας του ματιού. Η τομή για την τοποθέτηση των φακών γίνεται με εξελιγμένο λέιζερ μεγάλης ακρίβειας. «Οι φακοί αυτοί μοιάζουν με ένα πολύ μικρό λέπι ψαριού και είναι πλήρως συμβατοί με τον οργανισμό, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας» τονίζει ο καθηγητής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ειδικών από την Κρήτη, έναν χρόνο μετά την τοποθέτηση των φακών στους ασθενείς το 99% δήλωσε ικανοποιημένο με την όρασή του ενώ το 69% ανέφερε ότι έχει «τέλεια» όραση. Το 92% των συμμετεχόντων... πέταξε τα γυαλιά της πρεσβυωπίας.

Ο κ. Παλλήκαρης σημειώνει ότι μπορεί τα αποτελέσματα να αφορούσαν έναν μόνο χρόνο παρακολούθησης, ωστόσο στο πλαίσιο και άλλων δοκιμών που διεξάγονται στην Κρήτη η τεχνική Flexivue έχει ήδη εφαρμοστεί σε περίπου 100 άτομα και ο χρόνος παρακολούθησης αγγίζει τα τέσσερα χρόνια. «Μέχρι στιγμής ακόμη και ύστερα από τέσσερα χρόνια παρακολούθησης δεν έχουν παρουσιαστεί παρενέργειες. Και αυτό διότι σε σύγκριση με υλικά που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τη δημιουργία των φακών, το υλικό που χρησιμοποιούμε τώρα είναι πολύ προηγμένης τεχνολογίας και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλου είδους ενθέματα του οργανισμού, χωρίς να προκληθεί ποτέ πρόβλημα συμβατότητας».

Η δεύτερη υποσχόμενη τεχνική που επίσης παρουσιάστηκε στο συνέδριο από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κάνσας ονομάζεται Αcufocus και αφορά τη δημιουργία με λέιζερ μιας μικρής τομής στον κερατοειδή και την εισαγωγή ενός ειδικού διαφράγματος που έχει μια οπή στο κέντρο του.

Μέσω αυτής της οπής το φως περνά πιο εύκολα και φθάνει τελικώς ως τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Σχολιάζοντας τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής ο κ. Παλλήκαρης αναφέρει ότι συνδέεται κυρίως με κοσμητικά προβλήματα καθώς είναι εμφανής ο μικρός δίσκος που εισάγεται στο μάτι.

Η τρίτη τεχνική που ονομάζεται Ιntracor παρουσιάστηκε από γερμανούς ειδικούς οι οποίοι τη δοκίμασαν σε 25 άτομα. Αφορά τη διενέργεια ομόκεντρων τομών στον κερατοειδή μέσω των οποίων προκαλείται αλλαγή στο σχήμα του με αποτέλεσμα να διορθώνεται η πρεσβυωπία. Πιθανό μειονέκτημά της, σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή, είναι ότι σε μάκρος χρόνου μπορεί να χρειαστεί επανάληψη της διαδικασίας.


Πηγή: [tovima.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου