Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Προβλέψεις για το επόμενο βραβείο Νόμπελ στη Φυσική

nobel_physics Η ανακοίνωση των νικητών του επόμενου Νόμπελ Φυσικής που θα γίνει το πρωί της Τρίτης θα θέσει τέλος τις συζητήσεις εντός της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία επιλέγει τον νικητή. Θα τερματίσει επίσης και την αχαλίνωτη δημόσια συζήτηση για το ποιος θα κερδίσει το βραβείο – τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Εν αναμονή λοιπόν της εν λόγω ανακοίνωσης, που αναγνωρίζεται γενικώς ως το υψηλότερο επίτευγμα στον τομέα της φυσικής, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής διεξήγαγε μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα για να δει κάποιες από τις εικασίες σχετικά με το ποιος έπρεπε να κερδίσει το νόμπελ φυσικής.
Στην δημοσκόπηση ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν ποιά αξιοσημείωτη ανακάλυψη στη φυσική ήταν πιθανό να κερδίσει το επόμενο βραβείο. Ο κατάλογος περιελάμβανε 15 θέματα άξια να κερδίσουν Νόμπελ, μαζί με τα ονόματα των επιστημόνων που σχετίζονται με αυτά.

Παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι επιστημονικά, είναι αποκαλυπτικά. Από τους 320 ανθρώπους που συμμετείχαν, οι περισσότεροι ψήφισαν για πειραματική και όχι για θεωρητική εργασία.

Οι κορυφαίες ανακαλύψεις έχουν ως εξής:

• Για την ανάπτυξη των λέιζερ με LED, Nick Holonyak. Ο Shuji Nakamura στα μπλε λέιζερ. Ο Robert Hall έφτιαξε το πρώτο λέιζερ ημιαγωγού. Αυτές οι τεχνικές εξελίξεις είχαν τεράστια πρακτική αξία. Τα λέιζερ από LED, για παράδειγμα, τοποθετείται στους περισσότερους σαρωτές στα σούπερ μάρκετ και στα CD players. (15,9% των ψήφων).

• Για τις μελέτες των παράξενων κβαντικών ιδιοτήτων, όπως η μη τοπικότητα, η διεμπλοκή (entanglement), η αποσυνοχή (decoherence), και η ατομική οπτική (Alan Aspect, Serge Harouche, Anton Zeilinger, Charles Bennett, Anton Zurek, David Pritchard, Joerg Schmiedmayer, David Wineland, Peter Zoller). Πειράματα από αυτούς τους επιστήμονες τείνουν να επικυρώσουν όλες τις αντι-διαισθητικές προβλέψεις της κβαντικής μηχανικής, όπως η ιδέα ότι ένα άτομο μπορεί να είναι σε δύο μέρη ταυτόχρονα. (11,6% των ψήφων).

• Για την ανακάλυψη του γραφενίου (Andre Geim και Kostya Novoselov). Το γραφένιο, που ανακαλύφθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια, είναι μια μορφή άνθρακα που αποτελείται από φύλλα πάχους μόλις ενός ατόμου. Ήδη το θέμα αυτό είναι ένα από τα πιο ενεργά σε όλη την φυσική συμπυκνωμένης ύλης, λόγω των ιδιοτήτων του γραφενίου, όπως η υψηλή αγωγιμότητά του και η μεγάλη μηχανική αντοχή του. Πολλοί επιστήμονες αναμένουν ότι το γραφένιο να διαδραματίσει έναν μεγάλο ρόλο στο χώρο της ηλεκτρονικής. (11,3% των ψήφων).

• Για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νανοσωλήνων από άνθρακα (Sumio Iijima, Cees Dekker, Phaeton Αβούρης, Charles Lieber, Thomas Ebbeson). Ακόμα μια άλλη μορφή από άνθρακα συμπληρώνει τον κατάλογο. Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι σωλήνες από άνθρακα, πλάτους μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου και μήκους μερικά χιλιοστά του μέτρου. Όπως και τα ‘φύλλα του γραφενίου, τον εξάδελφό τους, έχουν πάρα πολύ χρήσιμες ιδιότητες. Οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να φτιαχτούν για να άγουν την ηλεκτρική ενέργεια ή την ημι-αγωγιμότητα, και είναι εξαιρετικοί αγωγοί της θερμότητας. Και αυτοί είναι δυνατοί και μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για να φτιαχτούν εξαρτήματα για ηλεκτρικές συσκευές. (10% των ψήφων).

• Για την πρόβλεψη, την ανακάλυψη και την ανάπτυξη μεταϋλικών με αρνητικό δείκτη (Victor Veselago, John Pendry, David Smith, Xiang Zhang, Sheldon Schultz, Ulf Leonhardt). Τα μεταϋλικά είναι συχνά δομημένα από μικροσκοπικά συστατικά, όπως μικροσκοπικούς δακτυλίους και ράβδοι. Παράγουν νέα οπτικά αποτελέσματα. Αναμένεται να βρουν εφαρμογές, όπως στους φακούς, σε μικροσκόπιο, ή ακόμη και να γίνουν ορισμένα σώματα αόρατα, μια διαδικασία που ονομάζεται "cloaking". (8,8% των ψήφων).

• Για την αναπτυσσόμενη θεωρία του χάους (Mitch Feigenbaum, Edward Ott, James Yorke, Celso Grebogi, Harry Swinney, Benoit Mandelbrot). Το χάος είναι η επιστήμη που περιγράφει πώς η γνώση μας για μερικά συστήματα στη φύση γρήγορα υποβαθμίζεται. Ο καιρός είναι ένα κλασικό παράδειγμα ενός χαοτικού συστήματος. Ακόμα και όταν μετράμε ατμοσφαιρικές συνθήκες με ακρίβεια σε πολλά σημεία, η ικανότητά μας να προβλέψουμε τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. (8,4% των ψήφων).

• Για την ανακάλυψη και ανάπτυξη φωτονικών κρυστάλλων (Eli Yablonovitch, Shawn Lin, Ιωάννης Ιωαννόπουλος). Ένας φωτονικός κρύσταλλος είναι για την οπτική ό,τι οι ημιαγωγοί στην ηλεκτρονική. Ένας φωτονικός κρύσταλλος επιτρέπει φως ορισμένης μόνο ενέργειας να διαδοθεί. (5,9% των ψήφων).

• Για την ανίχνευση της επιτάχυνση της κοσμικής διαστολής (Adam Riess, Saul Perlmutter, Brian Schmitt). Οι μετρήσεις των μακρινών υπερκαινοφανών έχει οδηγήσει τους αστρονόμους να πιστεύουν ότι η κοσμική διαστολή του Σύμπαντος δεν επιβραδύνεται ή αντιστρέφεται, αλλά στην πραγματικότητα επιταχύνεται. (5,6% των ψήφων).

• Για την ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητών (Alexsander Wolszczan, Dale Frail, Paul Butler, Geoffrey Marcy, Michael Mayor, Didier Queloz, David Lathan). Η ανάπτυξη μιας άκρως ευαίσθητης μορφής φασματοσκοπίας έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να εντοπίζουν (πρώτα έμμεσα και στη συνέχεια άμεσα), την παρουσία εξωπλανητών γύρω από κοντινά μας αστέρια. (4,7% των ψήφων).

• Για την ανακάλυψη του τοπ κουάρκ (Paul Grannis, Mel Schocket, William Carruthers). Αρκετά νόμπελ έχουν δοθεί για την ανακάλυψη κάποιων άλλων κουάρκ, οπότε γιατί να μην το πάρει επίσης το τοπ κουάρκ; (4,4% των ψήφων). 


Πηγή:[physics4u.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου