Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

7+1 συμβουλές για μια υγιή καρδιά


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (26 Σεπτεμβρίου), της οποίας η θεματολογία προσανατολίζεται φέτος στην προαγωγή της υγείας των εργαζομένων, είναι σημαντικό να μάθουμε ποιες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας αλλά και συνολικά τον τρόπο ζωής του, με σκοπό την απόκτηση μιας πιο υγιούς καρδιάς.
Ακολουθούν λοιπόν ορισμένες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας που σίγουρα θα αγαπήσει καρδιά σας.

1. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Ακόμη και 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

2. Διατηρήστε υγιές βάρος. Η απώλεια βάρους συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στη γενικότερη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

3. Μετρηθείτε. Ελέγξτε ορισμένους βασικούς βιοχημικούς δείκτες στο αίμα, μετρήστε τακτικά την πίεσή σας και επισκεφτείτε τον διαιτολόγο σας για να εκτιμήσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τον λόγο της περιφέρειας μέσης προς την περιφέρεια γλουτών. Συνυπολογίζοντας αυτούς τους 
παράγοντες θα γνωρίζετε τον συνολικό σας κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

4. Πείτε όχι στο κάπνισμα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων θα μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα στο πρώτο έτος διακοπής του καπνίσματος και θα επανέλθει σταδιακά στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού.

5. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών! Μήπως είναι ώρα να εφαρμόσετε και στην πράξη τον κανόνα των 5 μερίδων την ημέρα; Είναι εύκολο, εάν προσπαθήσετε να τρώτε σαλάτα με κάθε κύριο γεύμα σας και αν επιλέγετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή φυσικούς χυμούς ως σνακ.

6. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού. Καθημερινά προσλαμβάνουμε αρκετό αλάτι που βρίσκεται «κρυμμένο» σε διάφορα τρόφιμα. Γι� αυτό θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και φυσικά να αποφεύγετε να υπεραλατίζετε τα φαγητά σας.

7. Περιορίστε το αλκοόλ. Μειώστε τις μερίδες αλκοολούχων ποτών που καταναλώνετε, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, μπορεί να προάγει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.

8. Μειώστε το κορεσμένο λίπος. Η υπερκατανάλωση λίπους και χοληστερόλης αυξάνει την προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι� αυτό πλέον οι σημαντικότεροι φορείς υγείας συστήνουν την αντικατάσταση των κορεσμένων και trans λιπαρών της διατροφής μας με μονο-και πολυακόρεστα. Συστήνεται λοιπόν να περιορίσετε το λιπαρό κόκκινο κρέας και να προτιμάτε ψάρι και πουλερικά, να επιλέγετε γαλακτοκομικά και τυρί στις light εκδοχές τους και να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή άλλα φυτικά έλαια. Επιπλέον, ένα μεγάλο ερώτημα τίθεται για τα αλλαντικά. Όλοι μας τα αγαπάμε και οι περισσότεροι τα εντάσσουμε καθημερινά στο διαιτολόγιό μας, συχνά με μια δόση ενοχής. Ωστόσο, μπορούμε πλέον να τα απολαμβάνουμε πιο άνετα, καθώς κυκλοφορούν στην αγορά αλλαντικά με ελαιόλαδο, στα οποία το μεγαλύτερο μέρους του ζωικού λίπους που παραδοσιακά περιέχουν έχει αντικατασταθεί από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν μία σαφώς πιο υγιεινή επιλογή που εναρμονίζεται με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις.

Γρηγόρης Ρίσβας PhD, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγή:[health.in.gr, olympios1.blogspot.com]
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου