Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ουιγούροι, οι άγνωστοι κυρίαρχοι της Κεντρικής Ασίας

Μια τεράστια, όσο και μυστηριώδη θέση ανασκάπτει ο αρχαιολόγος Heinrich Härke και η ομάδα του (πανεπιστήμιο Reading) στο νησί μιας απομονωμένης λίμνης στη Ν. Σιβηρία, στη ρωσική Δημοκρατία Tuva. Πρόκειται για τη θέση Por-Bajin, όπου η ρωσίδα αρχαιολόγος Irina Arzhantseva, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Por-Bajin, επεσήμανε μια οχυρωμένη εγκατάσταση η οποία περιλαμβάνει τα ερείπια 30 κτιρίων.



Η εντυπωσιακή για τις διαστάσεις της θέση – το τείχος ορθώνεται ακόμη σε ύψος 12,19 μ. και περιβάλλει έκταση 28 στρεμμάτων – ανάγεται στους Ουιγούρους, τουρκομανικό λαό της Κεντρικής Ασίας των οποίων οι απόγονοι ζουν σήμερα στη Δυτική Κίνα. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 8ου αι. μ.Χ. και αποτελεί δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της περιφέρειας της αυτοκρατορίας των Ουιγούρων (742 – 848). Συνεπώς, παρουσιάζει τεχνικά γνωρίσματα που απαντώνται σε πολιτισμούς με τους οποίους οι Ουιγούροι είχαν επαφές, όπως οι Κινέζοι και οι Πέρσες.

Η ανασκαφή είχε ξεκινήσει δεκαετίες πριν, μόνο όμως μετά και την παρέμβαση της Arzhantseva αποκτά συστηματικό χαρακτήρα. Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η ειδησεογραφία μπορεί να αρκεστεί στο φωτογραφικό υλικό από την ανασκαφή που υποδηλώνει την ιδιαιτερότητα του χώρου.

Πηγή:[arxaiologia.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου