Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

10 τεχνολογίες της εποχής του Apollo που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.


Σήμερα, 40 χρόνια από τότε που ο  εκτοξεύθηκε στο διάστημα μέσα στο Αpollo 11 και την συνακόλουθη προσσελήνωση μετά από 4 ημέρες, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε τότε, είναι σε εφαρμογή μέχρι σήμερα, με την ίδια ή μια πιο εξελιγμένη μορφή.

1. Ασύρματη επικοινωνία.

Όταν ο Neil Armstrong είπε εκείνα τα διάσημα λόγια τη στιγμή που πάτησε στην επιφάνεια της σελήνης, μίλησε μέσω ενός ασύρματου συστήματος επικοινωνίας, δημιουργία της Pacific Plantronics. Από τότε, η Plantronics συνέχισε να εξελίσσει την τεχνολογία όχι μόνο για χρήση στα διαστημικά προγράμματα αλλά και στην αεροπλοΐα, την χρήση σε περιβάλλον γραφείου και σε ακουστικά Bluetooth για κινητά τηλέφωνα.

2. Αφρός μνήμης.
Έχοντας αναπτυχθεί το 1966 για την απορρόφηση των κραδασμών και έχοντας χρησιμοποιηθεί στα καθίσματα της NASA, ο ειδικός αυτός αφρός χρησιμοποιείται πλέον στα πάντα, από τα κράνη αμερικανικού ποδοσφαίρου και τα νοσοκομειακά κρεβάτια μέχρι τις σόλες των παπουτσιών.

3. Ασύρματα εργαλεία.
Μολονότι η NASA δεν ανακάλυψε τα ηλεκτρικά σκουπάκια χειρός, αυτά έλκουν την καταγωγή τους από ένα τρυπάνι που λειτουργούσε με μπαταρία και αναπτύχθηκε από την Black & Decker για το πρόγραμμα Apollo.

4. Πυρίμαχες στολές.
Μια πυρκαγιά στο Apollo 1 που σκότωσε τρεις αστροναύτες, οδήγησε στην ανάπτυξη υφασμάτων ανθεκτικών στην φωτιά για τις διαστημικές στολές και τα οχήματα. Υλικά φτιαγμένα από Polybenzimidazole (PBI) χρησιμοποιούνται έκτοτε από πυροσβέστες, στρατιώτες και οδηγούς αγώνων για να τους προστατεύουν από την φωτιά.

5 Στολές για υποστήριξη ζωής.
Οι διαστημικές στολές ήταν σχεδιασμένες για να προστατεύουν τους αστροναύτες από ακραίες θερμοκρασίες, να αντανακλούν την ακτινοβολία και να παρέχουν συστήματα υποστήριξης ζωής. Τα υλικά τους έπρεπε να παρέχουν το απαραίτητο οξυγόνο, πίεση, θερμοκρασία και να τους επιτρέπουν ταυτόχρονα να παραμένουν λειτουργικοί.
Σήμερα τέτοιες στολές χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.

6. Ανακύκλωση υγρών.
Τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούνται σήμερα στους νεφροπαθείς, διαθέτουν ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από την NASA και βοηθούσε στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα χρησιμοποιημένα υγρά. Η διαδικασία αυτή βοηθούσε στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και την μείωση των αναγκών για συνεχή παροχή νερού.

7. Εξοπλισμός γυμναστικής.
Η παρατεταμένη έκθεση σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας προκαλεί διάφορα καρδιαγγειακά και σκελετικά προβλήματα στους αστροναύτες. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία του "horizontal trampoline" (το Shuttle 2000-1), το οποίο τώρα χρησιμοποιείται από αθλητικές ομάδες και ιατρικά κέντρα αποκατάστασης.

8. Ανακλαστικά υλικά.
Υλικά όπως το προπυλένιο και το mylar, τα οποία βοήθησαν τους αστροναύτες να προστατευτούν από την ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες, τώρα βρίσκονται σε κοινή οικιακή χρήση. Επιπλέον, οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία αυτών των υλικών όπως η "vacuum metalizing", έχουν εφαρμοστεί σε συσκευασίες τροφίμων, σε μονωτικά υλικά και σε ηλιοπροστασία για τα τζάμια. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε έναν μαραθώνιο και θα δείτε έναν δρομέα να τυλίγεται σε μια αστραφτερή κουβέρτα, να ξέρετε ότι βλέπετε την τεχνολογία της NASA σε εφαρμογή.

9. Κατεψυγμένο - αφυδατωμένο φαγητό.
Το πρόβλημα ήταν ότι κατά την διάρκεια των αποστολών οι αστροναύτες έπρεπε να τραφούν και δεν υπήρχε ούτε ο χώρος ούτε ψυγεία για την συντήρηση της τροφής. Η λύση βρέθηκε στην διαδικασία κατάψυξης-αφυδάτωσης των τροφών που διατηρούσε την διατροφική αξία και την γεύση τους ενώ ταυτόχρονα μείωνε το βάρος και αύξανε την διάρκεια ζωής τους.

10. Φακοί γυαλιών ανθεκτικοί στις γρατζουνιές.
Μια επικάλυψη εξαιρετικά ανθεκτική στα γδαρσίματα αναπτύχθηκε από την NASA για την προστασία των πλαστικών επιφανειών του εξοπλισμού από το άγριο περιβάλλον του διαστήματος. Ο Foster Grant χρησιμοποίησε αυτήν την τεχνολογία στις δεκαετίες του '70 και του '80 για να κατασκευάσει τους φακούς Space Tech, που παρείχαν 5 φορές μεγαλύτερη αντοχή στις φθορές από τους κοινούς φακούς οράσεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου