Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Μουσείο της Περγάμου - Βερολίνο

Το Βερολίνο θεωρείται, και όχι άδικα, ως μια από εκείνες τις ευρωπαϊκές πόλεις που χρειάζεσαι τουλάχιστον μια ολόκληρη εβδομάδα για να τις εξερευνήσεις και που, σίγουρα, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να πλήξεις. Αν πάντως οι διαθέσιμες ημέρες είναι λίγες και ο επισκέπτης θα πρέπει να φτιάξει μια λίστα με τα "πρέπει να επισκεφθώ οπωσδήποτε" μέρη της Γερμανικής πρωτεύουσας, τότε σε αυτή δε θα πρέπει να ξεχάσει το περίφημο Μουσείο της Περγάμου.

Χτισμένο στο λεγόμενο Νησί των Μουσείων, το Μουσείο της Περγάμου στέκει επιβλητικό και μας περιμένει να το εξερευνήσουμε. Μπαίνοντας, και αφού αφήσουμε παλτά και τσάντες στην γκαρνταρόμπα του Μουσείου (φωτογραφικές μηχανές επιτρέπονται αρκεί να μην χρησιμοποιηθεί φλας), πληρώνουμε το εισιτήριο μας (6 ευρώ) και δεν ξεχνάμε να πάρουμε από την είσοδο τις ειδικές συσκευές ηχογραφημένης ξενάγησης με τα ακουστικά τους, που πραγματικά βοηθούν στο να έχει κανείς μια λεπτομερέστατη εικόνα όλων των εκθεμάτων, χωρίς να ενοχλεί ή να ενοχλείται. Για τους πιο βιαστικούς ή αυτούς που δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεση τους, υπάρχει μια σύντομη ηχογραφημένη περιήγηση, διάρκειας λίγο πάνω από 45 λεπτά, στα πιο αξιόλογα εκθέματα. Εννοείται (για τη γερμανική νοοτροπία λειτουργίας των υπηρεσιών) πως η ηχογραφημένη ξενάγηση είναι δυνατή στις περισσότερες γλώσσες, ανάμεσα τους και στα ελληνικά.

Το κυριότερο έκθεμα στέκει μπροστά μας στην πρώτη κιόλας αίθουσα που επισκεπτόμαστε. Πρόκειται για τον επιβλητικό Βωμό της Περγάμου (180-160 π.Χ.), ο οποίος ανακαλύφθηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους σε εκσκαφές στη Μικρά Ασία γύρω στα 1880 και μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για να ξαναχτιστεί στην αρχική του μορφή εντός του Μουσείου της Περγάμου.

Ακριβώς απέναντι από τον Βωμό της Περγάμου, και αφού κατέβουμε τα 27 μεγάλα σκαλοπάτια του που μας χωρίζουν από το έδαφος, στέκει η ζωοφόρος με θέμα την Τιτανομαχία και αποτελεί γνήσιο δείγμα της ελληνιστικής γλυπτικής. Μπορεί κανείς να διακρίνει ξεκάθαρα την Αθηνά να τραβά από τα μαλλιά τον Αλκυόνεο, ενώ λίγο πιο πέρα ο Δίας σκοτώνει 3 γίγαντες ταυτόχρονα.

Συνεχίζοντας στην βόρειο-ανατολική πτέρυγα, θαυμάζουμε την πύλη της ρωμαϊκής αγοράς της Μιλήτου, καθώς επίσης και μερικά εξαιρετικά διατηρημένα αγάλματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Μάλιστα σε ένα από αυτά, το οποίο βρέθηκε στην νότια Αττική, υπάρχουν ακόμα σημεία όπου το χρώμα έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο!

Εξίσου εντυπωσιακή με το Βωμό της Περγάμου, είναι και η πύλη του Ishtar (580 π.Χ.), η οποία επίσης έχει ανακατασκευαστεί εντός του Μουσείου και ανακαλυφθεί στα τέλη του 19ου αιώνα.Η μακέτα που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της αίθουσας μας δίνει μια ιδέα για το μέγεθος και την ομορφιά του μνημείου στην εποχή του.

Εφόσον μας περισσέψει λίγος χρόνος και δυνάμεις από την ξενάγηση με τα ακουστικά, ανεβαίνουμε στον πάνω όροφο του Μουσείου, όπου υπάρχει η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, με εξαιρετικής ομορφιάς και λεπτομέρειας μινιατούρες, χαλιά με υπέροχα πορφυρά χρώματα και εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα.


Ακολουθεί Φωτογραφικό Άλμπουμ ...


Πηγές:[ topapi.gr, http://polioxni.wordpress.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου