Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Οι 10 κορυφαίες επιστημονικές ειδήσεις του 2010

1. Συνθετική ζωή

Τον Μάιο, o Craig Venter ανακοίνωσε ότι είχε δημιουργήσει συνθετική ζωή. Δούλεψε με ένα μόνο κύτταρο, τον μικρότερο γνωστό απλό οργανισμό στον κόσμο, εισάγοντας μέσα σε αυτόν ένα συνθετικό γονιδίωμα. Το βακτήριο δημιούργησε τις πρωτεΐνες από το προσχέδιο μέσα στο γονιδίωμα, θυμίζοντας την καθημερινή δουλειά που κάνει ένα κανονικό κύτταρο.
Δεξιά εικόνα:΄Είναι πράγματι συνθετική ζωή; αποικίες της Synthia, κατά τον Craig Venter, μετατράπηκαν σε μπλε, όταν μέσα τους μπήκε το ξένο DNA.
Αυτό που θέλει να φτιάξει στην ουσία ο Craig Venter  είναι να δώσει ζωή σε ένα ολόκληρο φάσμα νέων βιομηχανικών διεργασιών – σύντομα θα υπάρχουν φθηνότεροι, και πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την παραγωγή των πάντων, από τα εμβόλια και φαρμακευτικά προϊόντα έως καλύτερα βιοκαύσιμα. Στην πραγματικότητα, σε μια κοινή επιχείρηση με την ExxonMobil, ο Βέντερ άνοιξε μια πειραματική εγκατάσταση τον Ιούλιο του 2010 ώστε να αυξηθούν τα φύκια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων.



2. Το σκάφος Hayabusa επιστρέφει πίσω στη Γη σωματίδια από έναν αστεροειδή

Με ένα μέγεθος σαν αυτοκίνητο, το ιαπωνικό σκάφος-ρομπότ Hayabusa εκτοξεύθηκε το 2003 προς τον αστεροειδή Itokawa. Ήταν ένα ταξίδι έπος, γιατί δοκίμασε αρκετές αποτυχίες. Σε κάποια φάση το σκάφος έχασε την επαφή του με τη Γη για επτά εβδομάδες, ένα πρόβλημα που πρόσθεσε τρία χρόνια στο ταξίδι του μέσα στο διάστημα.
Το σκάφος αφού τελικά προσγειώθηκε το 2005 πάνω στον αστεροειδή, που έχει το σχήμα πατάτας, ένα σύστημα πυροδότησης που είχε σχεδιαστεί ώστε να σηκώσει σκόνη έπαθε βλάβη, αφήνοντας έτσι ασαφές πόσο υλικό ήταν σε θέση να συγκεντρώσει το διαστημόπλοιο.
Μετά από μια πραγματική επταετή οδύσσεια του διαστήματος, το κουτί με το πολύτιμο υλικό έφτασε πίσω στη Γη από το Hayabusa τον Ιούνιο.  Το Νοέμβριο, οι ιάπωνες ανήγγειλαν ότι είχαν μαζέψει 1.500 σωματίδια, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονταν από τον αστεροειδή.


3. Οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι είχαν διασταυρωθεί

Χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες οστών σε σκόνη από τρία άτομα Νεάντερταλ 40.000 ετών, που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο στην Κροατία, ερευνητές αναδημιούργησαν 40.000 ετών το 60% του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, αρκετό έτσι ώστε να ανακοινώσουν τον Μάιο ότι το γονιδίωμα του είναι πλήρης.
Το γονιδίωμα έδειξε ότι οι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική 100.000 έως 50.000 χρόνια πριν, ενώ ορισμένα άτομα του είδους μας διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ – έναν κοντό, κοντόχοντρο ανθρωποειδές που εξαφανίστηκαν περίπου πριν 30.000 χρόνια. Ως αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης, μπορούν να βρεθούν σε όλους τους μη-αφρικανικούς ανθρώπους κάποιες γενετικές αλληλουχίες.

4. Η απογραφή που έδειξε τι υπάρχει στους ωκεανούς

Σε μια απογραφή που κράτησε 10 χρόνια για το τι οργανισμοί ζουν μέσα στους ωκεανούς,  συμμετείχαν περισσότεροι από 2.700 επιστήμονες, 670 φορείς, περισσότερα από 540 αποστολές και περίπου 9.000 ημέρες μέσα στη θάλασσα. Έγιναν δε σχεδόν 30 εκατομμύρια παρατηρήσεις σε 120.000 είδη .
Τον Οκτώβριο, οι ερευνητές που συμμετέχουν ανακοίνωσαν όλα τα αποτελέσματά τους, που περιελάμβανε το γεγονός ότι το 90% της θαλάσσιας ζωής είναι μικροβιακής προέλευσης – με το ισοδύναμο 35 ελεφάντων για κάθε οργανισμό που ζει εκεί μέσα – και ότι περίπου το 40% του πλαγκτού, στο κάτω μέρος της διατροφής αλυσίδας των ωκεανών, έχει εξαφανιστεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια

5. Η Σελήνη κυριολεκτικά καλύπτεται από νερό

Τον Σεπτέμβριο του 2009, οι επιστήμονες ανέτρεψαν την χρόνια αποδεκτή άποψη ότι το σεληνιακό έδαφος είναι ξηρό. Είχαν βρει έγκλειστες μέσα στα ορυκτά, μεγάλες ποσότητες νερού στην επιφάνεια της Σελήνης. Τον Μάρτιο του 2010, ερευνητές ανακάλυψαν πάγο στον Βόρειο Πόλο της Σελήνης, αν και οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι για το πόσο ήταν. Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν να υπάρχουν – χωρίς σιγουριά πάντως – δισεκατομμύρια τόνοι νερού – σε πάγους και μέσα σε ορυκτά.
Για σκεφτείτε λίγο, πριν από ένα χρόνο η Σελήνη ήταν δήθεν στεγνή. Η ανακάλυψη βελτιώνει τις προοπτικές των μελλοντικών εποικισμών στο φεγγάρι.

6. Η NASA βρήκε μια μορφή ζωής που θα μπορούσε να ζήσει κι έξω από τη Γη

Σε ένα δελτίο Τύπου στις αρχές του Δεκεμβρίου, η NASA ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει κάτι "που θα επηρεάσει την αναζήτηση για την παρουσία εξωγήινης ζωής" … οπότε η μπλογκόσφαιρα βρέθηκε σε έναν παροξυσμό φημών και δοξασιών. Μίλησαν κάποιοι για μικρόβια που βρέθηκαν στον Κόκκινο Πλανήτη, για φωτοσύνθεση στον Τιτάνα, ή ίσως ακόμα και για βακτηρίδια σε έναν αστεροειδή.
Φυσικά κανένα δεν ίσχυε από αυτό – όμως η NASA είχε ανακαλύψει ένα βακτηρίδιο που μπορούσε να φάει αρσενικό και ακόμη να φθάσει μέχρι του σημείου να ενσωματώσει ένα μέρος του στο DNA του.

7. Είναι δυνατή η πυρηνική σύντηξη;

Μια ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη εδώ και πολύ καιρό φαντάζει ως απεριόριστη πηγή ενέργειας, χωρίς άνθρακα και χωρίς ραδιενεργά απόβλητα, οπότε θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη, περίπου, το 2035, τεράστιων ηλεκτρικών γεννητριών που θα κινούνται με σύντηξη. Χρειάζεται όμως θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών και έντονες πιέσεις με ένα ελεγχόμενο, μετρήσιμο τρόπο. Αυτά ήταν δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αναπαραγωγή της σύντηξης. Τον Ιανουάριο, μια ομάδα στην Καλιφόρνια απέδειξε ότι είναι δυνατό να κατασκευαστεί μια τέτοια διάταξη.


8. Πρωτόνια μικρότερα από όσο νομίζαμε

Τον Ιούλιο, επιστήμονες πέταξαν μία βόμβα στον κόσμο των υπο-ατομικών θεωριών αναφέροντας ότι ένα πρωτεύον δομικό στοιχείο του ορατού σύμπαντος, το πρωτόνιο, είναι μικρότερο από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Οι αναθεωρημένες μετρήσεις έκοψαν κατά 4% την ακτίνα του σωματιδίου.




9. Το ιατρικό περιοδικό Lancet αναιρεί μια έρευνα για σύνδεση του εμβολίου της δαμαλίιτιδας MMR με τον αυτισμό

Τα ποσοστά εμβολιασμού πέφτουν σε όλο τον κόσμο. Είναι μια τρομακτική σκέψη, αλλά αυτό είναι επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πίστεψαν αυτή την έρευνα. Όμως, έστω και αργά το ιατρικό περιοδικό Lancet  αναίρεσε την φήμη αυτή έστω και αργά.

10. Νευρικά κύτταρα δημιουργούνται από κύτταρα του δέρματος

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν κύτταρα δέρματος ενηλίκων με άμεσο τρόπο σε νευρικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι η αναγεννητική ιατρική εξακολουθεί να υπάρχει σαν δυνατότητα, χωρίς την ανάγκη για εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.


Πηγή:[physics4u.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου