Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Γκολ στη φτώχεια» και «Welcome to Europe»

Η Εθνική Ομάδα Αστέγων συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ταξιδεύει μαζί της στη Βραζιλία, για να την παρακολουθήσει να βάζει γκολ στη …φτώχεια! Η Ελλάδα αντίπαλος της Αργεντινής σε ένα μίνι τουρνουά ΔΝΤ και ο μεγάλος τελικός με τη Γερμανία. Και ακόμα στην ίδια εκπομπή εικόνες που δεν λένε την αλήθεια, μετανάστες κρατούμενοι στο μέσο του πουθενά. «Welcome to Europe», ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ.



«Γκολ στη φτώχεια» και «Welcome to Europe» by tvxorissinora

«Γκολ στη φτώχεια»

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Βραζιλία, με τη συμμετοχή άστεγων αθλητών από 64 χώρες, που στόχο είχαν, όχι την κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά την άρση των αποκλεισμών και την επανένταξη τους στις τοπικές τους κοινωνίες. Από την πρώτη στιγμή, οι παίκτες χωρών που έχουν βιώσει τις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένιωσαν να έχουν πολλά να μοιραστούν και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός τουρνουά ΔΝΤ.

Στο μεγάλο ματς μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής, η Αργεντινή δεν φαίνεται αλληλέγγυα, αφού χορεύει ποδοσφαιρικό τάνγκο την εθνικής της χώρας μας νικώντας την κατά κράτος. Ωστόσο στους δρόμους της χώρας μόλις ανακοινώνεται η συμφωνία για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, οι πολίτες της που έχουν την πικρή εμπειρία της χρεοκοπίας του 2002, διαδηλώνουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, φωνάζοντας πως ο αγώνας των Ελλήνων είναι και δικός τους αγώνας.

Στο τουρνουά συμμετέχει και μια χώρα που έχει περάσει και πλέει πλέον μακριά από τον σκόπελο του ΔΝΤ. Αν και οι φαβέλες συνεχίζουν να περιστοιχίζουν το Ριο, η Βραζιλία που δανείστηκε το αστρονομικό ποσό των 30 δις δολαρίων, κατάφερε να απογειώσει την οικονομία της, αποπλήρωσε το δάνειο της εγκαίρως και λίγα χρόνια μετά έγινε η χώρα που δάνεισε το ΔΝΤ!

Ακόμα, ο μεγάλος τελικός με τη Γερμανία! «Νιώθαμε υποχρεωμένοι γιατί έχουμε δανειστεί από τους Γερμανούς. Άσε, μπας και μας χαρίσουν τίποτα…!», θα πει χαριτολογώντας ο Γιώργος, ο τερματοφύλακας της ελληνικής αποστολής.

Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» βάζει ένα «γκολ στη φτώχεια» και αμέσως μετά παρουσιάζει το νέο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με θέμα τη μετανάστευση.

«Welcome to Europe»

Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανισθεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για 5 ανθρώπους χωρούν 100 φυλακισμένους, κρεμασμένους στα κάγκελα. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σε ένα δάσος στο Λίβανο, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στην Βοζνία Ερζεγοβίνη και ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους. Μόνο που οι εικόνες, όπως μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε όλη την αλήθεια…

Περισσότερες πληροφορίες στο www.welcometoeurope.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου