Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Κουνγκ Φου


History Channel
Πολεμική Τέχνη - Κούνγκ Φού

ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ (ΝΥΧΙ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ)

ΓΕΝΙΚΑ:
   Ο κινέζικος όρος Kung Fu χρησιμοποιείται από τον Δυτικό κόσμο και αναφέρεται στις πολεμικές τέχνες γενικά,κι όχι σε κάποια συγκεκριμένη. Η πραγματική έννοια όμως της λέξης είναι ''ικανότητα'',''δυνατότητα''.Από πολεμική τέχνη των πρωτόγονων κοινωνιών εξελίχθηκε σε μέσο εκπαίδευσης στρατιωτών, έγινε μάθημα εκπαίδευσης στα σχολεία της Κίνας και διαδόθηκε ως τέχνη αυτοάμυνας σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το κουνγκ φου,τη ''μάχη'' της σωματικής αρετής, το οποίο έχει μια πορεία 3.000 ετών. Το άθλημα στηρίζεται στην πάλη και την άσκηση - χορό. Από την αρχή της εξέλιξής του, το κουνγκ φου θεωρείται μέσον για καλή υγεία, θεραπεία ασθενειών, μακροζωία, ανάπτυξη μαχητικής θέλησης και για στρατιωτική εκπαίδευση των μελών των πρωτόγονων κοινοτήτων....


Οι παραδοσιακές Κινέζικες πολεμικές τέχνες χωρίζονται σε δύο ομάδες: Εξωτερικές και Εσωτερικές. Τα πιο γνωστά στυλ του Kung Fu, καθώς και το Καράτε είναι Εξωτερικές πολεμικές τέχνες, οι οποίες προέρχονται από το διάσημο μοναστήρι των Shaolin. Οι τρεις Εσωτερικές πολεμικές τέχνες, Tai Chi Chuan, Hsing I και BaGua Zhang, έγιναν γνωστές και διάσημες στην Κίνα του 19ου αιώνα, γιατί ήταν οι πολεμικές τέχνες των αυτοκρατορικών σωματοφυλάκων και του στρατού.

Οι Εξωτερικές πολεμικές τέχνες ονομάζονται Σκληρές, γιατί χρησιμοποιούν εκτεταμένη μυϊκή δύναμη και ένα δυνατό και επιθετικό πνεύμα. Οι Εσωτερικές πολεμικές τέχνες ονομάζονται Μαλακές, γιατί χρησιμοποιούν δύναμη προερχόμενη από ένα χαλαρό, ομοιόμορφο σώμα και ένα ήρεμο πνεύμα. Επίσης, οι Εσωτερικές πολεμικές τέχνες αναπτύσσουν τη φυσική ενέργεια του σώματος, η οποία ονομάζεται Chi, από τα πρωταρχικά στάδια της προπόνησης.

Αυτό που είναι ιδιαίτερο για τις κινεζικές πολεμικές τέχνες είναι ότι πολλές σχολές ή μορφές δημιουργήθηκαν από τη μίμηση των τεχνικών πάλης ζώων όπως οι πίθηκοι, λιοντάρια, τίγρεις, φίδια,κ.λπ. Η προσαρμογή των ζωικών τεχνικών προέρχεται από μια πεποίθηση ότι προκειμένου να επιζήσουν στο σκληρό φυσικό περιβάλλον τους, όλα τα ζώα (ακόμη και τα πουλιά και έντομα) είναι προικισμένα από τη φύση τους με τις δεξιότητες για την πάλη.Ως εκ τούτου, οι τεχνικές γεννήθηκαν από την ξαφνική επίθεση της τίγρης, τα αιχμηρά νύχια του αετού και τη μη προβλεψιμότητα του πιθήκου.

Το ''Νύχι του Αετού'' αποτελεί ένα από τα διασημότερα Συστήματα κουνγκ φου.


ΙΣΤΟΡΙΑ: 
    Το Νύχι του Αετού φέρεται να είναι δημιούργημα του στρατηγού της Δυναστείας Σονγκ, Γιούε Φέι (1103-1142) –για την ακρίβεια φαίνεται να είναι δημιούργημά του το ένα από τα δύο συστήματα που συναποτελούν το σημερινό Νύχι του Αετού. Πρόκειται για τα συστήματα Γιουέ Σι Σαν Σου και Φαν Ζι Τσουάν και ο Γιούε Φέι λέγεται ότι δημιούργησε το πρώτο. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα αρχίζει να διδάσκεται ευρύτερα και να εξαπλώνεται κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα από τον δάσκαλο Τσεν Ζιτσένγκ, ο οποίος ίδρυσε την Ένωση Τσινγκ Μο, αρχικά στη Σαγκάη και αργότερα στο Χονγκ Κονγκ. Η Ένωση βοήθησε στην εξάπλωση του συστήματος και εκτός Κίνας μετά τον Β΄ Π.Π.




Πηγές: [martialway.gr, polemikitexni.gr, dokimanter.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου