Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Μανέθων

Ο Μανέθων, Μανέθως ή Μανέθωνας ήταν Αιγύπτιος αρχιερέας και ιστορικός. Έζησε περί τον 3ο αιώνα π.Χ. Καταγόταν από την πόλη Σεβέννυτο της Κάτω Αιγύπτου, αλλά έζησε στην Διόσπολη και στην Ηλιούπολη στις οποίες ήταν αρχιερέας. Θεωρείται ο μεγαλύτερος Αιγύπτιος ιστορικός ο οποίος και έγραψε στα Ελληνικά την ιστορία της Αιγύπτου από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου. Ο Μανέθων χάρις στην ιδιότητά του είχε φιλία με τον Πτολεμαίο Β΄τον Φιλάδελφο ο οποίος του ζητούσε τις συμβουλές του.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ο Μανέθων ήταν ένας από τους δύο ιερείς συμβούλους του Φαραώ που τους είχε αναθέσει την διάδοση της λατρείας του θεού Σέραπη....
Το όνομα του Μανέθωνα είναι χαραγμένο στην βάση ενός ανδριάντα στον ναό του Σέραπη στην Καρχηδόνα της Αιγύπτου.



Συγγραφικό έργο

1. Αιγυπτιακά
Η ιστορία της Αιγύπτου γραμμένη σε τρία βιβλία στην Ελληνική γλώσσα με πλήρεις καταλόγους όλων των Αιγυπτίων βασιλέων. Τα Αιγυπτιακά έφτασαν σε εμάς μετά από παρεμβάσεις, αφού έχει χαθεί από την αρχαιότητα. Διασώζεται μόνο ο κατάλογος των Δυναστειών, ένα τρίτο του καταλόγου των ονομάτων των βασιλέων, και μερικά αποσπάσματα του κειμένου. Ακόμα και αυτά που διασώζονται δεν είναι γνήσια έγγραφα, αλλά ένα αντίγραφο του Βυζαντινού μοναχού Γεώργιου Συγγελού και μιας μετάφρασης στα αρμενικά. Τα αντίγραφα αυτά βασίζονται σε αντίγραφα που είχαν γράψει ο Φλάβιος Ιώσηπος και δύο χριστιανοί ιστορικοί, ο Sextus Julius Africanus και ο Ευσέβιος από την Καισαρεία.
Τα κείμενα αυτά έχουν εκδοθεί από τον Fruin (Leiden 1847), απο τον Müller στον 2ο τόμο του "Fragmenta historicorum graecorum" (Παρίσι 1848) και από τον Unger (Βερολίνο 1867).

2. Βίβλος Σώθεως


3. Ιερόν Βιβλίον


4. Επιτομή των φυσικών επιστημών


5. Περί εορτών


6. Περί αρχαϊσμού και ευσέβειας


7. Περί κατασκευής κυφίων


8. Προς Ηρόδοτον


9. Το ποίημα "Αποτελέσματα"


Επίσης διασώζεται ένα έπος σε έξι τόμους με το όνομα "Αποτελέσματα" που είναι γραμμένο στα Ελληνικά και περιγράφει πως τα άστρα επηρεάζουν την μοίρα των ανθρώπων. Το έργο αυτό εκδόθηκε από τον Gronovius, Leiden 1698, από τους Axt και Rigler, Κολωνία 1832, και από τον Köchly στο "Corpus poetatarum epicorum graecorum", 7ος τόμος, Λειψία 1858.
Το έπος αυτό, άν και φέρει το όνομα του Μανέθωνα είναι μεταγενέστερο, ίσως από τον 5ο αι. μ.Χ. και αποτελείται από διάφορα τμήματα.


Πηγή: [el.wikipedia.org]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου