Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Εμπορικό πέρασμα με την υπογραφή του Ραμσή Γ΄ στη Σαουδική Αραβία

Ιερογλυφική επιγραφή της εποχής του Ραμσή Γ΄ (1192 B- 1160 π.Χ.) αποκαλύφθηκε στην Όαση Τάιμα, της επαρχίας Ταμπούκ στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Σαουδαραβικής Επιτροπής Τουρισμού και Αρχαιοτήτων (SCTA), υπό την αιγίδα της οποίας έγινε η ανασκαφή, η επιγραφή βρέθηκε λαξευμένη σε βράχο τον περασμένο Ιούλιο ενώ, σύμφωνα με τη φωτογραφία που δόθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, χαρακτηρίζεται από δύο δέλτους με το όνομα και την προσωνυμία του φαραώ πλαισιωμένες από άλλους τίτλους του (Κύριος των Δύο Χωρών, Γιος του Ρα, Κύριος των Εμφανίσεων κλπ.).


Πρόκειται για την πρώτη γνωστή φαραωνική επιγραφή που εντοπίζεται στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Η περιοχή όπου βρέθηκε όμως είναι γνωστή ως τμήμα αρχαίου εμπορικού «κυκλικού» δρόμου που συνέδεε το Νείλο με την Άκαμπα της Ιορδανίας και άκμασε από το 2.000 π.Χ.
«Ο δρόμος συνέδεε την Κοιλάδα του Νείλου, το Πορτ Ουλζούμ και το Σουέζ ενώ στη συνέχεια προχωρούσε διά θαλάσσης προς το Σεραμπίτ (Ελ Καντίμ), […] και μετά διέσχιζε τη Χερσόνησο του Σινά, όπου έχουν βρεθεί επιγραφές παρόμοιες με αυτήν της Τάιμα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ali Ibrahim Al-Ghabban, Αντιπρόεδρος Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας.

Γραπτές μαρτυρίες για το παρελθόν της Τάιμα θεωρούνται μέχρι στιγμής ασσυριακά κείμενα του 8ου αι. π.Χ. καθώς και χωρία της Βίβλου. Σήμερα μάλιστα οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν εκεί ένα κτιριακό σύμπλεγμα το οποίο αναφέρεται ω παλάτι του Ασσύριου βασιλιά Ναβωνίδη.

Πηγή:[arxaiologia.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου