Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Ποιους αστερισμούς γνώριζε ο Όμηρος;

Τα δύο έπη του Ομήρου (8ος π.Χ. αιώνας), εκτός των άλλων, περιέχουν πλήθος αστρονομικών στοιχείων και μας δίνουν έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριών για τη Γη, τον Ουρανό, τα άστρα και τους αστερισμούς, όπως η Μεγάλη Άρκτος, ο Βοώτης, ο Ωρίωνας, ο Σείριος, οι Πλειάδες και οι Υάδες. Παράλληλα, μας προσφέρουν το κοσμολογικό είδωλο που παρουσιάζει ο Όμηρος στο έργο του και το οποίο απηχεί τις κοσμολογικές απόψεις της εποχής του.


Ο Αναπληρωτής Kαθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών (Tομέας Aστροφυσικής – Aστρονομίας και Mηχανικής, Tμήμα Φυσικής) του Πανεπιστημίου Aθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Στράτος Θεοδοσίου, προβαίνει σε μια διαφορετική ανάγνωση των Ομηρικών Μύθων, αξιοποιώντας τις κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης, κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής ημερίδας “Η Αστρονομία στα Έπη του Ομήρου. Αστρονομικά περιοδικά φαινόμενα και χρονολογήσεις” που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στο Κεντρικό Kτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

pemptousia.gr

1 σχόλιο:

  1. Χαμένος χρόνος. Πάλι ο κύριος αυτός γέμισε μισή ώρα με ένα μεγάλο τίποτα. Καλός για την τηλεόραση αλλά η έρευνα δεν είναι τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή