Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Αλάσκα - Ακραία φαινόμενα (ντοκιμαντέρ)

The Last Frontier, «τα τελευταία σύνορα». Έτσι αρέσει στους Αμερικανούς να αποκαλούν την 49η Πολιτεία τους, όπου ακτές, δάση βουνά και παγετώνες είναι σχεδόν παρθένα, όπου φαιές αρκούδες κυνηγούν σολομούς , οι θαλάσσιοι λέοντες μάχονται μεταξύ τους και τα κοπάδια των καριμπού διασχίζουν την τούνδρα. Εδώ έχουν δημιουργηθεί πολλοί εθνικοί δρυμοί για να προστατευτεί ο μεγάλος και άγριος Βορράς από την εξάπλωση των πόλεων, την εξόρυξη πετρελαίου και τη διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση.
Όταν το 1867 ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ William Seward απέκτησε την Αλάσκα από τη Ρωσία με 5 σέντς το εκτάριο, αυτή η απέραντη ερημική περιοχή ονομάστηκε «η τρέλα του Seward», από τότε οι πετρελαιαγωγοί της γέμισαν δισ. Βαρέλια που αποζημίωσαν κατά πολύ την τιμή απόκτησής της.

Πάνω από 40.000 τ. χλμ. των οροπεδίων στο έδαφος της Αλάσκας καλύπτονται από πάγο. Εξάλλου, στα βόρεια του Πολικού Αρκτικού Κύκλου, η επιφάνεια των μόνιμων πάγων λιώνει το καλοκαίρι και μάλιστα σε βάθος μισού μέτρου, αν και στην κοιλάδα Matanuska υπάρχει η δυνατότητα γεωργικής καλλιέργειας.

Στη συνέχεια, μετά τον πόλεμο, διαμορφώθηκε σε αυτοκινητόδρομο προσβάσιμο όλο το χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ακόμη και σήμερα αυτή είναι η μοναδική σύνδεση δια ξηράς μεταξύ ΗΠΑ και Αλάσκας. Αν και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωσή του, αυτός ο αυτοκινητόδρομος παραμένει ακόμη σήμερα μια πρόκληση για οποίον τον διασχίζει, γιατί κατά μήκος της διαδρομής μπορεί να συναντήσει χιονοπτώσεις και το καλοκαίρι, κατολισθήσεις ή κατεστραμμένες γέφυρες. Ανταμείβεται όμως με αλησμόνητες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες: αρκούδες με τα μικρά τους ή βαριεστημένες άλκες που παρατηρούν το τοπίο.


1 σχόλιο: