Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Έξι αμφισβητίες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης οι οποίοι άλλαξαν γνώμη

Με το 2010 να εξελίσσεται στο πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί και με πρωτοφανή κύματα καύσωνα να μαστίζουν τον πλανήτη, οι αμφισβητίες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης δέχτηκαν άλλο ένα χτύπημα, την αποσκίρτηση του «πιο επιφανούς» μέλους του στρατοπέδου τους, του συγγραφέα Bjorn Lombrog. Αλλά o Lomborg δεν είναι ο πρώτος αμφισβητίας που τελικά αποδέχτηκε την επιστημονική ομοφωνία ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές άνθρακα θερμαίνουν τον πλανήτη και πρέπει να περιοριστούν.
Παρουσιάζονται εδώ μερικές αξιοσημείωτες περιπτώσεις:


1. Bjorn Lomborg. Δανός καθηγητής πανεπιστημίου.

Ο Lombrog προκάλεσε αναστάτωση με το βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2001, The Skeptical Environmentalist, το οποίο υποστήριζε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα και ότι η καταπολέμησή της θα ήταν σπατάλη χρημάτων. Αυτόν τον μήνα θα εκδοθεί το βιβλίο που επιμελήθηκε, το Smart Solutions to Climate Change, όπου υποστηρίζεται ότι πρέπει να επιβληθεί παγκόσμιος φόρος άνθρακα, ώστε να συγκεντρώνονται ετησίως 150 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Είπε πριν τη μεταστροφή: «Σε 20 χρόνια θα κοιτάζουμε πίσω και θα αναρωτιόμαστε γιατί ανησυχούσαμε τόσο πολύ.» (2002)

Είπε μετά τη μεταστροφή: «Στην πραγματικότητα έχουμε μονάχα μία επιλογή: πρέπει όλοι να αρχίσουμε να εστιάζουμε σοβαρά, τώρα αμέσως, στους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης» (2010)

2. Dmitri Medvedev, Ρώσος Πρόεδρος

Οι Ρώσοι ηγέτες φημίζονται για τον σκεπτικισμό τους όσον αφορά την παγκόσμια υπερθέρμανση. Το 2003 ο τότε Πρόεδρος Vladimir Putin ευφυολογούσε ότι μια πιο θερμή Ρωσία «δεν είναι τόσο κακή ιδέα», γιατί «θα ξοδεύαμε λιγότερα σε γούνινα πανωφόρια και θα παίρναμε καλύτερες σοδειές δημητριακών.» Αλλά φέτος το καλοκαίρι η Ρωσία έπιασε φωτιά, η οποία έπνιξε τη Μόσχα με θανάσιμους καπνούς, κατέστρεψε την αγροτική παραγωγή και έπεισε τον Medvedev και άλλους ηγέτες ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ίσως, τελικά, να είναι απειλή.

Είπε πριν τη μεταστροφή: «Η κλιματική αλλαγή είναι «κάποιου είδους δόλια εκστρατεία που επινοήθηκε από κάποιους κύκλους της αγοράς με σκοπό την προώθηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.» (2009)

Είπε μετά τη μεταστροφή: «Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει τώρα στις κεντρικές περιοχές μας είναι ένδειξη αυτής της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, γιατί ποτέ στην ιστορία μας δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες καιρικές συνθήκες.» (2010)

3. Michael Hanlon, Βρετανός δημοσιογράφος επιστημονικού ρεπορτάζ

Ο Hanlon, επιστημονικός συντάκτης της εφημερίδας The Daily Mail, ήταν ένας αυτοαποκαλούμενος αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής μέχρι που, πρόσφατα, έκανε ένα ταξίδι στη Γροιλανδία, όπου είδε με τα μάτια του την επιταχυνόμενη διάλυση του τεράστιου στρώματος πάγου της χώρας. Λίγες μέρες στα παγόβουνα που λιώνουν, λέει, «σίγουρα αρκούν για να καταρριφθούν μερικά από τα επιχειρήματα της αμφισβήτησης.»

Είπε πριν τη μεταστροφή: «Η παγκόσμια υπερθέρμανση, και γενικότερα ένα μεγάλο μέρος του περιβαλλοντισμού, έχει εξελιχθεί σε μια νέα θρησκεία. Σαν τις παλιές θρησκείες, ο περιβαλλοντισμός κηρύττει πολλά καλά μηνύματα, είναι καλοπροαίρετος, αλλά έχει ανησυχητική έλλειψη λογικής στον πυρήνα του.» (2000)

Είπε μετά τη μεταστροφή: «Για πολύ καιρό αμφισβητούσα την κλιματική αλλαγή, αλλά οι θέσεις μου άλλαξαν τα τελευταία χρόνια. Για μένα οι πιο πειστικές ενδείξεις ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει βρίσκονται εδώ ακριβώς, στην Αρκτική.» (2010)

4. Michael Shermer, εκδότης του περιοδικού Skeptic

Το 2001 ο Shermer φιλοξένησε μια δημόσια συζήτηση σχετικά με την παγκόσμια υπερθέρμανση, με αφορμή το βιβλίο του Lomborg The Skeptical Environmentalist. Προφανώς ο Shermer συνετάχθη με τους σκεπτικιστές. Αργότερα, όμως, εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα και, το 2006, έφτασε στο «σημείο μεταστροφής», αναγνωρίζοντας τα «συντριπτικά πειστήρια για την ανθρωπογενή παγκόσμια υπερθέρμανση.»

Είπε πριν τη μεταστροφή: «Επιστήμονες σαν τον Bjorn Lomborg στο The Skeptical Environmentalist έχουν, κατά τη γνώμη μου, κολλήσει στον τοίχο τους περιβαλλοντικούς εξτρεμιστές γι’ αυτά τα υπερβολικά σενάρια.» (2008, αναφερόμενος στο 2001)

Είπε μετά τη μεταστροφή: «Λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος, ο περιβαλλοντικός σκεπτικισμός ήταν κάποτε υποστηρίξιμος. Όχι πια. Είναι καιρός να στραφούμε από τον σκεπτικισμό στον ακτιβισμό.» (2006)

5. Gregg Easterbrook, Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ο Easterbrook ήταν ένας από τους πρώτους αμφισβητίες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, με το σημαντικό βιβλίο που έγραψε το 1995, A moment on the Earth, το οποίο δεν δεχόταν ότι η ανθρωπότητα έχει συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή. Το 2006 οι κλιματικές έρευνες μιας δεκαετίας τον είχαν μεταπείσει και έγραψε μια έκθεση με τίτλο “Case Closed: The Debate About Global Warming is Over”.

Είπε πριν τη μεταστροφή: «Η υπερβολή της ολοκληρωτικής καταστροφής έστρεψε την προσοχή του κόσμου στην υποτιθέμενη απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, αποσπώντας την από περιβαλλοντικούς κινδύνους που είναι πραγματικοί, ψηλαφητοί και τρομεροί ήδη.» (1995, PDF)

Είπε μετά τη μεταστροφή: «Η θέση της επιστήμης έχει μετατοπιστεί από την αμφιβολία σε σχεδόν ομοφωνία… Με βάση τα δεδομένα, αλλάζω τώρα κι εγώ θέση όσον αφορά την παγκόσμια υπερθέρμανση, και από σκεπτικιστής γίνομαι προσήλυτος.» (2006)

6. Stu Ostro, ανώτερος μετεωρολόγος του Weather Channel

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι πολλοί μετεωρολόγοι και τηλεοπτικοί εκφωνητές του καιρού είναι σκεπτικοί (ή ακόμα και «κυνικοί») όσον αφορά την ανθρωπογενή παγκόσμια υπερθέρμανση (ΑΠΥ) και ο Ostro ήταν ένας από αυτούς. Τώρα, όμως, τακτικά εξηγεί τη σύνδεση ανάμεσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναστατώνουν τον κόσμο.

Είπε πριν τη μεταστροφή: «Μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας έχουν συμβεί πολύ πριν ο άνθρωπος αποκτήσει τη δυνατότητα να επηρεάζει το περιβάλλον, [και] κατά κανόνα συνέβαιναν μέσα σε μια περίοδο 10 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλες κλιματικές αλλαγές μπορούν να συμβούν με φυσικό τρόπο και γρήγορα.» (1999)

Είπε μετά τη μεταστροφή: «Έχω γίνει γνωστός για τον σκεπτικισμό μου όσον αφορά την ΑΠΥ, αλλά μπορεί κανείς να πει ότι έχω μεταστραφεί και έγινα ‘πιστός’.» (2010)


Μετάφραση-Επιμέλεια: Σίμος Οικονομίδης, Φυσικός, M.Sc.
Πηγές: [stopglobalwarming.org, astronomy.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου