Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Στους Γκέιμ και Νοβοσέλοφ το Νόμπελ Φυσικής 2010

Το Νομπέλ Φυσικής 2010 απονεμήθηκε στους Γκέιμ και Νοβοσέλοφ για το επαναστατικό υλικό γραφένιο, που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ηλεκτρονική.

Οι επιστήμονες Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ρωσικής καταγωγής και οι δύο, μοιράστηκαν το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2010, για "τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο", ένα υλικό που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ηλεκτρονική.

"Το γραφένιο είναι μία πολύ λεπτή μορφή άνθρακα -πάχους μόλις ενός ατόμου- που είναι ο καλύτερος γνωστός αγωγός της θερμότητας", διευκρινίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών η οποία απονέμει το βραβείο, προσθέτοντας ότι "το γραφένιο είναι κατάλληλο για την παραγωγή διάφανων οθονών αφής, ίσως ακόμη και ηλιακών συλλεκτών".

Το γραφένιο, που αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε πλέγμα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2004. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως ηλεκτρονικό υλικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτυχθούν νέα είδη transistors βασισμένων στην Κβαντική Φυσική.

Ο Γκέιμ, 51 ετών, είναι Ολλανδός πολίτης, ενώ ο 36χρονος Νοβοσέλοφ έχει διπλή ρωσο-βρετανική υπηκοότητα. Και οι δύο εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ)

Πηγή:[skai.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου