Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Στα ίχνη των Αργοναυτών

Ο διάσημος εξερευνητής Michael Wood αναζήτα τη διαδρομή του Ιάσονα και των Αργοναυτών για το χρυσόμαλλο δέρας








Ντοκιμαντέρ (Eλληνικοι υποτιτλοι)
Αργοναύτες ονομάζονταν στην ελληνική μυθολογία, όλοι εκείνοι οι ήρωες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιάσωνα και έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία.Πήραν το όνομα τους από το πλοίο το οποίο επάνδρωσαν, την Αργώ.

Όταν συγκεντρώθηκαν οι Αργοναύτες ο Ιάσωνας τους ζήτησε να εκλέξουν τον αρχηγό τους. Όλοι τότε στράφηκαν στον Ηρακλή. Αυτός όμως υπέδειξε για αρχηγό τον Ιάσωνα, αφού εκείνος είχε οργανώσει το ταξίδι. Οι υπόλοιποι Αργοναύτες συμφώνησαν με την πρόταση του Ηρακλή και έτσι η αρχηγία της εκστρατείας ανατέθηκε στον Ιάσωνα.

Ο αριθμός των Αργοναυτών στα αρχαία ελληνικά κείμενα ποικίλλει. Ο Πίνδαρος αναφέρει δέκα, ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος σαράντα οκτώ, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στα Αργοναυτικά πενήντα πέντε, ενώ άλλοι συγγραφείς εξήντα. Μόνο είκοσι οκτώ από τα παραπάνω ονόματα περιλαμβάνονται σταθερά σε όλα τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Συγκεχυμένες είναι και οι πληροφορίες για τη χωρητικότητα της Αργώς. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν σχεδιασμένη για πενήντα πέντε κωπηλάτες, άλλες για πενήντα (πεντηκοντήρης) και άλλες για τριάντα.

Ακολουθεί Ντοκιμαντέρ ...
















Πηγές:[wikipedia.org, youtube.com]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου