Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ηλεκτρονική Μουσική

Η μουσική συναντά την τεχνολογία ... το αποτέλεσμα;

Λίγο πολύ σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει «ηλεκτρονικά κομμάτια», το πρώτο ηλεκτρικό synthesizer εφευρέθηκε το 1876 από τον Elisha Gray.
Στην δεκαετία του 1960 ο Robert Moog παρουσίασε το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο σύγχρονο synthesizer. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν μια σειρά…

Κατά την δεκαετία του ’70 ονόματα της ροκ σκηνής όπως Pink Floyd, Tangerine Dream, Yes, Emerson, Lake & Palmer χρησιμοποίησαν το synthesizer στα κομμάτια τους εμπλουτίζοντας τα με ηλεκτρονικούς ήχους και εναλλακτικά μουσικά ακούσματα.


Την ίδια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά προτωποριακα ηλεκτρονικά συγκροτήματα όπως:


- Oι Γερμανοί kraftwerk με ιδρυτές τον Ralf Hütter και τον Florian Schneider κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ : kraftwerk τo 1970


- O Γάλλος jean michelle jarre την μεγάλη επιτυχία :oxygene 1976


- Oι Γερμανοί Tangerine Dream : Electronic Meditation 1970


- Ο Γερμανός Klaus Schulze μέλος των Tangerine Dream και Ash Ra Tempel, ο οποίος αργότερα ξεκίνησε σόλο καριέρα με άλμπουμ: Irrlicht το 1972


- Ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου γνωστός ως Vangelis. Ξεκίνησε την καριέρα του το ‘60 σε μπάντες όπως οι :Aphrodite's Child (666)


- Ο Άγγλος Brian Eno με πρώτο άλμπουμ : Here Come the Warm Jets το 1974.






Η Δεκαετία του ‘80 ανέδειξε ακόμη ποιο πολλά ονόματα όπως : οι new order, depeche mode, o Gary Numan, yellow, joy division κ.α
Την ίδια δεκαετία κάνει την εμφάνιση του και το midi (Musical Instrument Digital Interface) δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς ερασιτέχνες να ασχοληθούν και να δημιουργήσουν νέα ακούσματα βασισμένα σε αυτό το κύμα.




Είδη όπως η Progressive/psychedelic rock, folk, Berlin School of electronic music, Krautrock, ambient, Space rock, jazz, blues, και η electronica σκηνή έδωσαν την ώθηση στο να ανοίξει το εύρος σε νέα μουσικά ηλεκτρονικά είδη.


Από τα μέσα του ‘80 έχουμε ένα νέο ανερχόμενο μουσικό κύμα και μια εξέλιξη, παίρνοντας τεράστιες διαστάσεις. Το κάθε είδος είναι επηρεασμένο από άλλα παλαιότερα δίνοντας μία πρωτοποριακή ταυτότητα.


Βάση αυτής τις διαχρονικής μουσικής ιστορίας εξελίχθηκαν τα διάφορα σημερινά είδη όπως:
Ambient
House
Techno, Minimal
Trance
Disco
Synthpop, Electropop
Electro
Electronic rock
Breakbeat
Trip Hop
Chill Out, Lounge
Industrial
Experimental, IDM
Dubstep, Dub
… και πολλά άλλα υπό-είδη.


Σήμερα η Ελληνική ηλεκτρονική σκηνή βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση με αξιόλογα συγκροτήματα έχοντας κάνει μεγάλα βήματα, με αρκετή αναγνώριση εντός και εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου