Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι αισθήσεις μας...

Όραση, Ακοή, Αφή, Όσφρηση, Γεύση
Οι αισθήσεις είναι η πήγη όλων των γνώσεων μας για την υλική εξωτερική πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τίποτα για τις μορφές της ύλης ή για τις μορφές της κίνησης παρά μονάχα με τις αισθήσεις μας. Τα αντικείμενα και τα φαινόμενα ερεθίζουν τον Νευρικό Ιστό που μεταφέρει το σήμα στον Εγκέφαλο και προκαλεί το αίσθημα. Δηλαδή το αίσθημα οφείλεται στην μεταμόρφωση της επίδρασης ενός εξωτερικού ερεθισμού σε περιστατικό της συνείδησης με αυτή τη διαδικασία αδιάσπαστη από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Οι 5 αισθήσεις κατά Χανς Μακάρ

Οι αισθήσεις (του ανθρώπου) είναι πέντε. Μερικά ζώα έχουν παραπάνω αισθήσεις όπως τα ψάρια και κυρίως οι καρχαρίες. Επίσης, υπάρχουν και οργανισμοί που δε φαίνεται να έχουν αισθήσεις όπως τα φυτά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες, ώστε να αποκτήσουν αισθήσεις και τα ρομπότ και οι υπολογιστές (για παράδειγμα μηχανική όραση). Επιπλέον, υπάρχει και η 'έκτη αίσθηση' που σημαίνει τη δυνατότητα να αισθανθείς ή να συναισθανθείς την άμεση μελλοντική έκβαση ενός γεγονότος.

Η Έκτη αίσθηση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει ψυχικές ικανότητες όπως ο διαυλισμός, το άκουσμα φωνών από νεκρούς, την υπεραισθητηριακή αντίληψη ( τηλεπάθεια, ενόραση, προεπίγνωση) ή την τηλεκίνηση.

Οι διαισθητικοί πιστεύουν ότι κατέχουν αυτή την λεγόμενη έκτη αίσθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου