Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το Κουτί της Πανδώρας (Εκπομπές - Επεισόδια)

Εκπομπές:
- Η βιομηχανία της ευτυχίας
- Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα
- Μαριναλέντα, η Γη της Ουτοπίας
- «Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο!»
- FACEBOOK ή FAKEBOOK; ....

- «Αγρότης μόνος, ψάχνει…»
- «Alive, οι επιζήσαντες»
- Στα έγκατα του CERN
- Μαρία Μπέικου: η άγνωστη φωνή του Ψυχρού πολέμου


- Κακή Επιστήμη στην υπηρεσία της διαφήμισης (Κλικ εδώ) 



---------------------------------------------------------
Εκπομπή: Η βιομηχανία της ευτυχίας
---------------------------------------------------------
Βιβλία με συνταγές ευτυχίας, οδηγίες ζωής, σχέδια με φενγκ σούι, εξωτικά ονόματα, αστρολόγοι και σύγχρονοι μάντεις. Ανάμεσα στα πράγματα που αγοράζουμε κάθε μέρα, περιλαμβάνονται και συνταγές ευτυχίας. Το σούπερ μάρκετ των υποσχέσεων, γεμίζει καθημερινά με νέα προϊόντα.

Κανένας δεν μπορεί να ορίσει τι είναι η ευτυχία. Δεν υπάρχει όμως και κανένας που να μην την θέλει. Αυτό μάλλον το ξέρουν καλά όσοι έχουν στήσει μια σύγχρονη βιομηχανία ευτυχίας. Δεν έχει σημασία πόσο αποτελεσματικές είναι οι συνταγές τους. Σημασία έχει πως φαντάζουν πια αναγκαίες.

Στις θεωρίες αυτές που έχουν κατακλύσει τον σύγχρονο κόσμο και εμφανίζονται ως θεωρίες New Age, η ευτυχία είναι μια προσιτή υπόθεση.

Τι είναι λοιπόν η ευτυχία; Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο -πιθανόν με μόρφωση- να πιστεύει έξω από κάθε λογική, πως η ευτυχία είναι κρυμμένη σε μπουκαλάκια με έγχρωμα υγρά που δονούν κάτι αόριστο ή σε κομμάτια πέτρας και φυλακτά; Γιατί πιστεύουμε στα καθρεφτάκια, που κάποτε εμφανίζαμε ως πολύτιμα σε ιθαγενείς του νέου κόσμου;

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για την εμμονή που έχει γίνει η βάση μιας προσοδοφόρας βιομηχανίας.

Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ




-----------------------------------------------------------------------------------------------
Εκπομπή: Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Οι λέξεις «Άγιος Παντελεήμονας» έχουν ακουστεί χιλιάδες φορές, τα τελευταία χρόνια στα δελτία ειδήσεων. Η περιοχή του κέντρου της Αθήνας περιγράφεται ως γκέτο, όπου κυριαρχούν η εγκληματικότητα, η βρωμιά, ο κίνδυνος. Κατά καιρούς, βίαιες επιθέσεις στην περιοχή, από ναζιστικές οργανώσεις ή ομάδες αλλοδαπών, έρχονται να επιβεβαιώσουν πως έτσι είναι τα πράγματα.

Ποιές από αυτές τις απόψεις είναι αποτέλεσμα της υπάρχουσας πραγματικότητας και ποιές της φημολογίας; Τρομαγμένοι από τις ασυνήθιστες εικόνες που μας περιβάλλουν, φοβισμένοι από αυτό που δεν γνωρίζουμε, εξοικειωμένοι όπως είναι φυσικό με ό,τι γνωρίζαμε, μήπως νοιώθουμε τα πάντα ως απειλή; Ή μήπως είναι; Ποιοί είναι αυτοί που εγκαταστάθηκαν στη γη μας, αλλάζουν τις συνήθειες μας, μπορεί να παντρευτούν τα παιδιά μας;

Ο όγκος των αλλοδαπών μεταφέρεται στο κέντρο της Αθήνας και τα πωλητήρια ακινήτων αυξάνουν καθημερινά. Το απαξιωμένο κέντρο της Αθήνας και η εικόνα της εξαθλίωσης, όπως αποκαλύπτει αυτή η έρευνα, είναι οι κανόνες ενός χρηματιστηρίου. Κάτω από τις κραυγές για την καταστροφή του κέντρου της Αθήνας, πίσω από την εικόνα των εγκληματιών αλλοδαπών υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα. Ποιοί υποθάλπουν την ένταση και τον φόβο για να κάνουν μπίζνες; Πως ο ανθρώπινος πόνος γίνεται το πιο επικερδές προϊόν;

Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ



-------------------------------------------------------------------------
Εκπομπή: Μαριναλέντα, η Γη της Ουτοπίας
-------------------------------------------------------------------------
Η Γη της Ουτοπίας, η Μαριναλέντα είναι ένα ουτοπικό χωριό 3.000 κατοίκων στην Ανδαλουσία. Ίσως η προσπάθεια να περιγράψει κάποιος τη διαφορετικότητα του χωριού με όρους πολιτικής και οικονομίας να είναι και δύσκολο και αντιφατικό. Στην Μαριναλέντα ταιριάζουν περισσότερο το παράδειγμα και οι ήρωες ενός κόμικ: Του Αστερίξ.

Ένα τρελό χωριό με τους δικούς του κανόνες μέσα στην αυτοκρατορία του χρήματος. Με αυτοδιαχείριση, κοινοκτημοσύνη και έναν τρελό δήμαρχο, απέναντι στους κανόνες λειτουργίας ενός καπιταλισμού σε βαθιά κρίση.

Η Μαριναλέντα δεν θα ήταν αυτό που είναι, αν ο Γκορντίγιο, στα δεκαεννιά του χρόνια, το 1979, δεν εκλεγόταν δήμαρχος. Η κομμούνα του κλείνει 31 χρόνια ύπαρξης. Την ώρα που η υφήλιος παλεύει με την κρίση, η Μαριναλέντα μοιάζει ένας άλλος κόσμος.

Η Γη της Ουτοπίας καλωσορίζει το «Κουτί της Πανδώρας»



------------------------------------------------------------------------------------
Εκπομπή: «Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο!»
----------------------------------------------------------------------
Καρέλια άφιλτρα, άσσος κασετίνα, Αντινικοτ 22, Ματσάγγος χύμα, σέρτικα Λαμίας και βέβαια Sante. Η ιστορία της Ελλάδας γράφτηκε με πακέτα τσιγάρα. Ακόμη κι αυτών που δεν κάπνιζαν.

Η κυριαρχία του τσιγάρου, ήρθε με την κυριαρχία του προτύπου που πλάσαρε. Με λίγο καιόμενο καπνό, μέσα στην αιθάλη του, ο καθένας γινόταν Μπόγκαρντ, Γκρέτα Γκάρμπο, Τσε Γκεβάρα ή Ζαν Πωλ Σαρτρ.

Είναι δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει όταν δεν ενοχλεί τους άλλους;

Παγκοσμίως υπάρχει μια τάση για την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους. Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα. Ναι ή όχι; Το τσιγάρο είναι δικαίωμα ή εθισμός; Οι απόψεις είναι πολλές. Ξεκινούν από τις θεωρίες συνωμοσίας για την προσπάθεια καταστολής της θέλησης των πολιτών και φτάνουν ως τις δυσάρεστες ιατρικές μελέτες που απομυθοποιούν πλήρως το τσιγάρο.

Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος άναψε «φωτιές», προκάλεσε αντιδράσεις και έθεσε διλλήματα, σε μια εκπομπή που σηκώνει …τσιγάρο.

Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ



----------------------------------------------------------
Εκπομπή: FACEBOOK ή FAKEBOOK;
----------------------------------------------------------
Φεβρουαρίου του 2004, ο Μαρκ Ζούγκερμπεργκ, ένας 20χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ, δημιούργησε το FACEBOOK. Φιλοδοξία του ήταν να μοιραστεί τα πάντα με τους φίλους του και αρχικός σκοπός του να βρει παλιούς συμμαθητές του. Μέσα σε 6 χρόνια κατάφερε να αριθμεί μισό δισεκατομμύριο χρήστες.

Η χαριτωμένη εικονική πραγματικότητα της επαφής μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει γίνει ήδη μια ισχυρή πραγματικότητα που εισβάλλει στην καθημερινότητά μας. Αν διαβάσει κάποιος τις αναρτήσεις που γίνονται στο FACEBOOK, και τις πιστέψει, τότε ζούμε σε μια κοινωνία απέραντης ηρεμίας και μεγάλης άνεσης προς τον εαυτό μας και τους άλλους.

Μήπως ακολουθώντας την εικονικότητα έχουμε γίνει πραγματικά εικονικοί; Μήπως είμαστε τα σπέρματα ενός νέου τύπου ανθρώπου; Ή μήπως η φαινομενικά εξισωτική ομοιογένεια του διαδικτύου είναι το δίχτυ στο οποίο έχουμε πιαστεί; Πάψαμε να αντιδρούμε και να σκεφτόμαστε και ρίχνουμε απλώς μια πιστολιά στον τοίχο του FACEBOOK;

Στο FACEBOOK μπορείς εύκολα να είσαι ο καθένας. Αλλά το χειρότερο, να είσαι άλλος από αυτό που είσαι. Για του λόγου το αληθές φτιάξαμε ένα προφίλ που παρουσίαζε έναν από τους ερευνητές της εκπομπής ως γυναίκα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Η εικονικότητα εισβάλλει στην πραγματικότητα ή το πραγματικό γίνεται εικονικό; Στο σύγχρονο δίλλημα παίρνουν θέση μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Λίζα Δουκακάρου, ο Πάνος Μουζουράκης.

Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ



-------------------------------------------------------------
Εκπομπή: «Αγρότης μόνος, ψάχνει…»
-------------------------------------------------------------
Ξεκίνησε το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδώρας» με τον Κώστα Βαξεβάνη

Κάθε Πέμπτη στις 23:00 στη ΝΕΤ

Γιατί η Ελλάδα μια γεωργική χώρα δεν παράγει πια γεωργικά προϊόντα; Γιατί ένας καλλιεργεί και δέκα μεταπωλούν; Γιατί ένα γεωργικό προϊόν καταλήγει έως και δέκα φορές πιο ακριβό στον καταναλωτή; Γιατί τα τρακτέρ είναι πλέον πιο γνωστά από τα μπλόκα και όχι από το όργωμα;
Η εκπομπή παρουσιάζει τη μοναχική πορεία του αγρότη και της γεωργίας τις τελευταίες δεκαετίες. Τι συνέβη στην Ελλάδα; Η αγωνιώδης προσπάθεια του Έλληνα καλλιεργητή, αλλά και ο χορός των δισεκατομμυρίων στο όνομά του. Πώς η πρακτική των επιδοτήσεων δημιούργησε παρασιτικές λογικές; Γιατί οι αγρότες προτιμούν να αφήνουν τη σοδειά να σαπίζει και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις;
Η χώρα μας καταναλώνει 33.000 τόνους φασόλια, αλλά παράγει μόνο τους 8.000. Το βαμβάκι όμως πλεονάζει. Οι λογικές του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» που απέδωσαν στο 20% των παραγωγών, το 80% των επιδοτήσεων.
Υπάρχει μέλλον για την ελληνική γεωργία, ή η επόμενη βασική καλλιέργεια θα είναι τα…φωτοβολταϊκά;
Ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό για ένα θέμα ταμπού, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.

"Αγρότης μόνος, ψάχνει…" from Kouti Pandoras on Vimeo.


--------------------------------------------------
Εκπομπή: «Alive, οι επιζήσαντες»
--------------------------------------------------
Οι επιζήσαντες ενός αεροπορικού δυστυχήματος στις χιονισμένες Άνδεις προσπαθούν να μείνουν ζωντανοί μέχρι τα σωστικά συνεργεία να τους εντοπίσουν. Όταν μαθαίνουν ότι οι έρευνες σταμάτησαν, αποφασίζουν να κάνουν ότι χρειαστεί προκειμένου να μην πεθάνουν εκεί. Μέχρι που τρεις απ’ αυτούς σε μια απέλπιδα προσπάθεια, αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή τη δική τους αλλά και των υπολοίπων στα χέρια τους…





---------------------------------------
Στα έγκατα του CERN
---------------------------------------
Το Κουτί της Πανδώρας αναζητά το σωματίδιο του Θεού.
Θα γίνει το μεγαλύτερο πείραμα στον πλανήτη;
Κινδυνεύουμε στ αλήθεια; Ισχύουν όσα γράφει ο Νταν Μπράουν στους Ιλουμινάτι για το υπερόπλο του CERN;
Η κάμερα της εκπομπής και ο Κώστας Βαξεβάνης στα μυστικά του CERN



------------------------------------------------------------------------------------------
Μαρία Μπέικου: η άγνωστη φωνή του Ψυχρού πολέμου
------------------------------------------------------------------------------------------
Μαρία Μπέικου, η άγνωστη φωνή του «εδώ Μόσχα»

Η Μαρία Μπέικου υπήρξε η άγνωστη φωνή του Ψυχρού πολέμου για την Ελλάδα, τα χρόνια μετά τον εμφύλιο. Η εκφωνήτρια του ελληνόφωνου σταθμού της Μόσχας. Το «Εδώ Μόσχα» που έντυνε με τη φωνή της, ήταν η ελπίδα της μελλοντική νίκης για την πλευρά των ηττημένων. Και μια απειλή για τους νικητές. Η Μπέικου υπήρξε ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που δεν ξέρουμε. Και εκπροσώπησε μια γεννιά και μια μερίδα ανθρώπων που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Με αυτοθυσία, αγώνες, προσφορά και σίγουρα απολυτότητες. Συγκλονιστική είναι και η δικιά της ιστορία. Η ανταρτοπούλα του ΕΛΑΣ και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού που έζησε τον έρωτα σαν πόλεμο, μέσα στον πόλεμο. Πήρε για δώρο γάμου ένα αυτόματο όπλο Μάουζερ. Από την πατρίδα της δεν πήρε τίποτα γι αυτά που πρόσφερε. Σήμερα ανοίγει τις σελίδες της ιστορίας της μαζί με ένα παλιό κομμάτι πανί όπου κρατά φυλαγμένο ότι πολύτιμο έχει μείνει απ τη νιότη της. Τις κοτσίδες απ τα μαλλιά της που θα έδιναν στη μητέρα της αν έπεφτε στη μάχη.



Πηγή:[koutipandoras.gr]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου