Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Είναι αυτή η νέα Γη;

Κάποτε το να μετακομίσουμε στο διάστημα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Από χθες το βράδυ, όμως, αυτό το σενάριο είναι πιο πιθανό από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Αμερικανοί αστρονόμοι προκάλεσαν ρίγη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και έκπληξη σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν έναν πλανήτη που μοιάζει όσο κανείς άλλος με τον δικό μας και που διαθέτει χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει ζωή.
 Πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη, τριπλάσιο σε μέγεθος από τη Γη, που βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά μας (το οποίο μεταφράζεται σε 189.902.592.000.000 χιλιόμετρα!) και ονομάζεται Gliese 581. Βρίσκεται μάλιστα σε μία ζώνη, την Goldilocks zone, όπου οι θερμοκρασίες δεν είναι ούτε πολύ υψηλές, ούτε πολύ χαμηλές, γεγονός που σημαίνει ότι το νερό μπορεί να δημιουργήσει ωκεανούς.

Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από ένα κόκκινο αστέρι (αλλιώς κόκκινος νάνος, δηλαδή ένα μικρό αστέρι που βγάζει ένα χαμηλό κόκκινο φως και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον ήλιο), έχει ατμόσφαιρα και η βαρύτητά του μοιάζει με αυτή της Γης! Η μία του πλευρά κοιτάζει πάντα προς τον αστέρα, άρα έχει συνεχώς μέρα, ενώ η άλλη μισή βρίσκεται στο σκοτάδι. Ιδανικό σημείο για ζωή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η «γκρίζα ζώνη» του πλανήτη, δηλαδή το σημείο όπου ενώνεται η φωτεινή, με τη σκοτεινή πλευρά.

Στο παρελθόν έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες εξωπλανήτες, ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν φαινόταν να διαθέτει κατάλληλες συνθήκες για ζωή, λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασίων και ασταθούς γεωλογίας.

Χαρακτηριστικά του Gliese 581
Διάμετρος: 1.2 με 1.4 φορές σαν τη Γη
Μάζα: 3.1 και 4.3 φορές σαν τη Γη
Μέση θερμοκρασία: -31C και -12C
Απόσταση από τη Γη: 118.000.000.000.000 μίλια
Διάρκεια έτους: 37 ημέρες, επομένως οι εποχές διαρκούν μόνο λίγες μέρες

Πηγή:[protothema.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου