Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Ο Βασιλιάς Νέστωρ και η Ανίχνευση του σύμπαντος

Το ντοκιμαντέρ μας ξεναγεί σ' ένα κόσμο του οποίου τα σύνορα ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας μας. Ο θεατής, μέσα από τον φακό της κάμερας θα ταξιδέψει όχι μόνο στις εσχατιές του Σύμπαντος, αλλά και στην επιφάνεια του δικού μας πλανήτη, της Γης, στην ιστορική Πύλο όπου θα παρακολουθήσει την πόντισή του τηλεσκοπίου "ΝΕΣΤΩΡ" στα απύθμενα βάθη της θάλασσας.
Η κινηματογραφική καταγραφή του πειράματος περιγράφει όλη την προσπάθεια για την κατασκευή και πόντιση του "ΝΕΣΤΟΡΑ" στα ελληνικά νερά, τις δυσκολίες, τις ατυχίες και το μέλλον αυτού του φιλόδοξου πειράματος, αλλά συγχρόνως περιγράφει και ολόκληρο τον κόσμο της νέας αυτής επιστήμης, της Αστρονομίας των Νετρίνων.


Η Αστρονομία είναι η πρώτη επιστήμη του homo sapiens και ξεκίνησε πριν από 6.000 χρόνια στην Μεσοποταμία και την κοιλάδα του Νείλου, με σκοπό να λύσει γεωργικά προβλήματα. Οι αρχιερείς των Αιγυπτίων μελέτησαν τα άστρα για να μπορούν να προβλέπουν πότε περιοδικά θα έχει πλημμύρες ο Νείλος.Έτσι ορίστηκε το έτος και οι εποχές.
Από τότε μέχρι σήμερα, η εξέλιξη της Αστρονομίας ήταν αλματώδης.Παρ' όλα αυτά, σε όλους τους κλάδους της Αστρονομίας ανιχνεύουμε τα ίδια πάντοτε σωματίδια, τα φωτόνια. Ένα σωματίδιο όμως το οποίο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, φθάνει στην Γη προτού διασπασθεί. Το σωματίδιο αυτό ονομάζεται νετρίνο....

Σκηνοθέτης: Στράτος Στασινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου