Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ (ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ)

Οι τόποι των μύθων Μια περιήγηση στους ελληνικούς μύθους μέσα από τους τόπους που τους ενέπνευσαν.

Η γεωγραφία της ΕΛΛΑΔΑΣ απολαμβάνει ένα μοναδικό πολιτιστικό προνόμιο, ενώ σε άλλες χώρες τα βουνά είναι μόνο βουνά και τα ποτάμια απλώς ποτάμια, στην ΕΛΛΑΔΑ πολλοί τόποι που μπορεί σήμερα να περνούν απαρατήρητοι έχουν αποτελέσει το σκηνικό των αρχαιότερων μύθων του πολιτισμού μας. Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ» μας ξεναγεί στα πιο υποβλητικά τοπία της ΕΛΛΑΔΑΣ, ιχνηλατώντας, μέσα από τη φύση, τη λογοτεχνία, την αρχαιολογία και τις ζωντανές μαρτυρίες των κατοίκων της, τους τόπους που ενέπνευσαν τους αρχαιοελληνικούς μύθους, τις πρώτες «ιστορίες» του Δυτικού πολιτισμού.
Εδώ βρίσκονται οι κορυφές του ΟΛΥΜΠΟΥ και του ΛΥΚΑΙΟΥ, οι ποταμοί του ΑΔΗ και τα νερά της ΣΤΥΓΟΣ, οι πηγές και τα σπήλαια που κατοίκησαν οι ΝΥΜΦΕΣ, τα Ιερά και τα Μαντεία των Θεών, τα δάση και οι ακρογιαλιές που έγιναν μάρτυρες των ερώτων και των αρπαγών, οι κατοικίες τεράτων και κακούργων, τα μονοπάτια που διάβηκαν οι ήρωες, καθώς και οι πόλεις τους, οι πατρίδες τους και οι τάφοι τους. Εδώ βρίσκονται οι τόποι που πάτησε ο ΗΡΑΚΛΗΣ κατά την αποπεράτωση των περίφημων Άθλων του, οι δρόμοι που βάδισε ο ΘΗΣΕΑΣ στην προσπάθειά του να κερδίσει το αξίωμα του ήρωα, τα τοπία όπου ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ αναγνώρισε κάποτε την πολυπόθητη πατρίδα του. Ταξιδεύοντας σε αυτούς τους τόπους, φτάνοντας πολύ συχνά σε μέρη όπου ο «επίσημος» τουρισμός δεν φτάνει, το κινηματογραφικό συνεργείο συνάντησε επίσης πολλούς ανθρώπους, ντόπιους, Έλληνες που ζούνε δίπλα στους «ιερούς» τόπους που ενέπνευσαν τους μύθους, κι άκουσε συχνά και τη δική τους εκδοχή, να μεταφέρει με συγκινητικό και παραστατικό τρόπο τις αρχαιότερες ιστορίες του κόσμου. Η σειρά είναι γυρισμένη εξολοκλήρου σε φυσικά σκηνικά ολόκληρης της ΕΛΛΑΔΑΣ. Υποβλητικοί Αρχαιολογικοί χώροι και φυσικά Ιερά σπαρμένα σε όλη την Ελληνική Γεωγραφία, από τα πιο φημισμένα ως τα πιο άγνωστα. Βουνά, ποτάμια, δάση, σπηλιές, πηγές, ακρογιαλιές, μονοπάτια και τοπία που ξεφεύγουν από τις διαδρομές του «επίσημου» τουρισμού. Το σενάριο είναι βασισμένο σε λογοτεχνικά έργα περισσοτέρων από εκατό Αρχαίων Συγγραφέων. Η πρωτότυπη μουσική είναι εμπνευσμένη από την Αρχαία ελληνική μουσική και ερμηνευμένη από όργανα της εποχής εκείνης. Τέλος, επιδιώκει τις ζωντανές μαρτυρίες των σημερινών κατοίκων των μυθικών τόπων και αποτελεί μια γοητευτική περιήγηση στους πιο όμορφους δρόμους της ΕΛΛΑΔΑΣ.Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ» γίνεται λόγος για τις χθόνιες και καταχθόνιες θεότητες που θα αφομοιωθούν με τους Ολύμπιους Θεούς. Επίσης, γίνεται αναφορά στους αρχαιότερους Ιερούς Τόπους και τα λίκνα της μυθολογίας, στην κοσμογονία και στον θρίαμβο του ΔΙΑ.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ» αναφέρεται στον ΟΛΥΜΠΟ και τις Ουράνιες Θεότητες καθώς και στη σύσταση του Ελληνικού δωδεκάθεου.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Ο ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΣ» αναφέρεται στο Βασίλειο του ΑΔΗ και στους σχετικούς μύθους. Παράλληλα, προβάλλεται το σκηνικό της ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» αναφέρεται στους Θεούς και στους μύθους που σχετίζονται με τον κύκλο της βλάστησης, με τη γονιμότητα, τη γέννηση και το θάνατο. Επίσης, μιλά για τον εορτασμό της ζωής και τη μακρινή προέλευση των Ολύμπιων Αγώνων.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ» μιλά για την θεοποίηση των στοιχείων της φύσης και τις πανταχού παρούσες Νύμφες, τις πολύπλοκες μορφές του ΠΑΝΑ και της ΑΡΤΕΜΗΣ.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΑ» μιλάει για τα Αρχαία Μαντεία, την επικοινωνία με το θείο και τον Θεό ΑΠΟΛΛΩΝΑ.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ ΚΑΙ ΟΡΦΕΑΣ ΗΡΩΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ», αναφέρεται στους ήρωες ευεργέτες, σοφούς, κατόχους μυστηρίων και ευεργέτες της ανθρωπότητας.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς, «ΗΡΑΚΛΗΣ, Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ» παρουσιάζεται η έννοια και η πορεία του κατ εξοχήν ήρωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου