Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου (Darwin's nightmare)


ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Χιούμπερτ Σόπερ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ντοκιμαντέρ
ΧΩΡΑ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Φιλανδία  2005
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107΄      
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Χιούμπερτ Σόπερ

 Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που, μέσα από το εμπόριο της πέρκας της λίμνης Βικτόρια, μας μιλά για την οικολογία, την εκμετάλλευση της Αφρικής και την πολιτική, αποκαλύπτοντάς μας το αληθινό, φριχτό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης. Ο Χιούμπερτ Σόπερ, που γύρισε το ντοκιμαντέρ του με πολύ μικρό συνεργείο, κάνοντας μάλιστα ο ίδιος τον οπερατέρ, συνομιλεί με ψαράδες, εργάτες, πόρνες, ορφανά, «αδέσποτα» παιδιά, ακόμη και με τους πιλότους που μεταφέρουν το προιόν βασικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Ερευνά το θέμα της οικονομίας, της οικολογίας και της εκμετάλλευσης των κατοίκων της Τανζανίας, με αφορμή την πέρκα του Νείλου, που οι ντόπιοι ψαράδες ψαρεύουν στη λίμνη Βικτόρια (το 49% της οποίας ανήκει στην Τανζανία). 
Στην καρδιά της Αφρικής, πριν 20 χρόνια περίπου, ένα νέο ζωικό είδος εισήχθη στη λίμνη Βικτόρια στα πλαίσια ενός επιστημονικού πειράματος. 

Από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της αφρικανικής ηπείρου, στην οποία στηρίζεται μια τεράστια βιομηχανία δισεκατομμυρίων, η πέρκα, ένα τεράστιο ψάρι μήκους τριών μέτρων, τοποθετήθηκε στη λίμνη εδώ και μερικές δεκαετίες με στόχο να την εφοδιάσει με πιο προσοδοφόρο «εμπόρευμα», άρχισε να τρέφεται από τα μικρότερα ψάρια, μαζί και τα νεογνά του, με αποτέλεσμα να εξαφανίσει όλα τα άλλα είδη ψαριών της λίμνης.  
Αν από τη μια, η ανάπτυξη του εμπορίου αυτού της πέρκας έσωσε οικονομικά τη ντόπια βιομηχανία και τη χώρα, από την άλλη, όσο οξύμωρο κι αν αυτό φαίνεται, οδήγησε σε μεγαλύτερη φτώχεια και λιμό. 

Με την επιμονή, τη διαύγεια και το ερευνητικό μάτι ενός δημοσιογράφου της κάμερας, ο Σόπερ διεισδύει σε διάφορους χώρους και εμείς εμβρόντητοι βλέπουμε ψαράδες που ζουν σε εργατικά κέντρα χωρίς οποιαδήποτε ασφάλεια ή ιατρική περίθαλψη, ανεξέλεγκτες πόρνες που τους μεταδίδουν το AIDS, τα απομεινάρια της πέρκας, κεφάλια και κόκκαλα που φυλάσσονται σε ακάλυπτους, βρώμικους χώρους γεμάτους σκουλήκια και όρνια για να τηγανιστούν και να σταλούν ως τροφή στους ντόπιους, «αδέσποτα» πεινασμένα παιδιά που τσακώνονται για μια χούφτα ρύζι, αεροπλάνα με περίεργες πτήσεις που υποτίθεται ότι φτάνουν άδεια για να μεταφέρουν την πέρκα και που, στην πραγματικότητα, μεταφέρουν όπλα για να ενθαρρύνουν και να διαιωνίζουν τους τοπικούς πολέμους. 
Ενα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που δείχνει ωμά τα απάνθρωπα και φριχτά αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησηΜέρος 1ο


Μέρος 2ο


Μέρος 3ο


Μέρος 4ο


Πηγή:[koinotopia.gr, stagevu.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου