Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Carl Sagan's Cosmos (2 επεισόδια με Ελληνικούς Υπότιτλους)

To πρώτο επεισόδιο της σειράς "Cosmos" με ελληνικούς υπότιτλους.
Μετά από μια εισαγωγή από την Ann Druyan, όπου συμπεριλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ο Carl Sagan ανοίγει το πρόγραμμα με μια περιγραφή του σύμπαντος μέσω ενός "διαστημοπλοίου της φαντασίας"(σε σχήμα σπόρου πικραλίδας).
Το πλοίο ταξιδεύει διά μέσου των εκατό δισεκατομμυρίων γαλαξιών του σύμπαντος,την Τοπική Ομάδα, τον γαλαξία της Ανδρομέδας, τον Γαλαξία μας(Milky Way), το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, το ηλιακό μας σύστημα, και τελικά τον πλανήτη Γη.Ο επιτυχής υπολογισμός του Ερατοσθένη για την περιφέρεια της Γης μας οδηγεί σε μία περιγραφή της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Τέλος, οι "Εποχές της Επιστήμης" περιγράφονται, μέχρι να αποτραβηχτούμε πίσω στο πλήρες εύρος του Κοσμικού Ημερολογίου.







Το 2ο επεισόδιο της σειράς "Cosmos" με ελληνικούς υπότιτλους.Ο Sagan συζητά την ιστορία του καβουριού Χάικε και την τεχνητή επιλογή των καβουριών που μοιάζουν με πολεμιστές σαμουράι, ως ένα άνοιγμα σε μια μεγαλύτερη συζήτηση για την εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής (και τις παγίδες του ευφυούς σχεδιασμού). Μεταξύ των θεμάτων είναι η ανάπτυξη της ζωής στο Κοσμικό Ημερολόγιο και η έκρηξη του Καμβρίου. Η λειτουργία του DNA στην ανάπτυξη. Γενετική αναπαραγωγή, επισκευές, και μετάλλαξη. Η κοινή βιοχημεία των χερσαίων οργανισμών. Η δημιουργία των μορίων της ζωής στο πείραμα Μίλερ-Γιούρεϊ. Και οι εικασίες σχετικά με την εξωγήινη ζωή (όπως η ζωή στα νέφη του Δία). Στην ενημερωμένη έκδοση του Cosmos δέκα χρόνια αργότερα, ο Sagan κάνει παρατηρήσεις σχετικά με το RNA που επίσης ελέγχει τις χημικές αντιδράσεις και αναπαράγει τον εαυτό του, και τους διαφορετικούς ρόλους των κομητών (ενδεχομένως μετέφεραν οργανικά μόρια στην Γη ή προκάλεσαν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων 65 εκατομμύρια χρόνια πριν).

 

documentarygr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου